Ook wel keukenemmer genoemd. Goede keukenemmers zijn van roestvrij staal of kunststof, zijn stabiel en hebben een maatverdeling. De voet moet opengewerkt zijn om de emmer goed te kunnen schoonmaken.
LITERMAAT
Ook wel maatbeker genoemd. Maatbekers dienen voor het afmeten van vloeistoffen en zijn bij voorkeur van hittebestendig en doorzichtig kunststof. Maatbekers van roestvrij staal zijn iets moeilijker af te lezen omdat de maatverdeling aan de binnenzijde zit.
MARINEERTUMBLER
Heeft dezelfde werking als de tumbler. Deze kleine tumbler word vooral gebruikt voor het stimuleren van de opname van marinade door vlees. Vooral toegepast bij spare-ribs, Zeeuwsspek en grillspeksoorten.
MENG/KNEEDMACHINE
Een kneedmachine is geschikt voor het mengen en kneden van diverse deeg- en beslagsoorten. In een mengmachine wordt het voedsel gemengd in mengkommen (bekkens) van gegalvaniseerd metaal of roestvrij staal. Meng– machines moeten voorzien zijn van een CE-keurmerk en dienen te voldoen aan diverse veiligheidsvoorschriften, zoals de aanwezigheid een mengbakbeveiliging. Het apparaat heeft diverse hulpstukken, […]
MENGBAK
Een verrijdbare ovale roestvrij stalen of aluminium mengbak. De vulcapaciteit kan variëren van 100 tot 300 kg. De mengbak wordt gebruikt om deeg handmatig te binden, zout vlees te ont-zouten of worstsoorten na garing af te koelen in koud water.
MESSEN
Zie link: Messen.
MESSENWARMHOUDER
Apparaat waarin messen door middel van een au bain-marie systeem warm gehouden kunnen worden. Daardoor snijden ze makkelijker door klevende producten.
MICROCUTTER
Een machine die door professionals wordt gebruikt voor het (zeer) fijnmaken van producten voor grootverbruik. Werkt volgens hetzelfde principe als een normale > cutter.
NATUURDARMEN
Deze worden in vele soorten en maten gebruikt. De belangrijkste: Runder natuurdarm Kromme runderdarm, runderzakeinden en rechte runderdarmen. Soms wordt ook het vlies van het runderzakeind gebruikt, het zogenaamde ‘goudvlies’. Vroeger werd ook de schoongemaakte pens gebruikt om rolpens in te maken. Varkensdarm De kromme varkensdarm is de meest gebruikte darm in de Nederlandse worstmakerij, […]
NETTEN
Gemaakt van elastisch materiaal en gebruikt om vlees-delen bijeen te houden of te modelleren bijvoorbeeld bij fricandeau of hamsoorten.
OVEN
Ovens zijn er in de volgende uitvoeringen: op gas, elektrisch en conventioneel (stilstaande lucht) of convectie (circulerende hete lucht). Daarbij heb je de gewone ovens en de professionele ovens. Vaak wordt er in de professionele keuken gebruik gemaakt van de nieuwste ovens. Bijvoorbeeld een combi-oven. De nieuwste combi–ovens zijn voorzien van volledige vochtigheidsgraadbeheersing en volledig automatische […]
PASTEIVORM
Scharnierende halfronde kunststof vorm met aan beide kanten een handgreep en een gekartelde rand. In de holte van de vorm gaan het (blader)deeg en een vulling. Door middel van beide handgrepen worden de twee helften van de vorm op elkaar gedrukt, zodat een halfrond gevuld pasteitje ontstaan dat vervolgens gebakken of gefrituurd kan worden. Er […]