Kunststof of roestvrijstalen bak waarin vlees gezouten wordt, zoals rookvlees en rauwehamsoorten.
PEKELCEL
In deze ruimte worden producten gepekeld bij een temperatuur tussen 4 en 8 C°. Op deze temperatuur krijgen producten zoals rauwe hammen en bacons een optimale kleur, smaak en malsheid.
PEKELINJECTOR
Er zijn diverse soorten pekelinjectoren, van handpekelspuit tot volautomatische injectoren. Vlees voor gekookte vleeswaren zoals achterham, schouderham, pekelvlees enz. wordt d.m.v injectienaalden inge-spoten met pekel. De voordelen zijn dat de pekel gelijkmatig in het gehele product wordt ingespoten waardoor een gelijkmatige kleur, smaak en constitutie ontstaat.
PORTIONEERAPPARAAT
Portineeronderdeel dat aan de afvul- of stopmachine bevestigd kan worden en waarmee worst op gewicht en lengte afgevuld kan worden. Vooral veel gebruikt voor knak-, rook- en barbecueworstsoorten.
SNIJMACHINE
Machine voor het snijden van gelijkmatige plakken van producten als kaas, vleeswaren, komkommer, knolselderij etc. Snijmachines hebben een elektrisch aangedreven ronddraaiend mes waarlangs het product met de hand wordt bewogen of waarbij het product automatisch langs het mes wordt gehaald. Alle snijmachines zijn van een hoogwaardige roestvrije metaallegering, hebben een holgeslepen kwaliteitsmes, zijn traploos instelbaar […]
SNIJPLANK
Vroeger waren snijplanken altijd van hout. Uit hygiënisch oogpunt worden ze tegenwoordig ook gemaakt van glas of kunststof (polipropeen of nylon). De beste houtsoorten voor houten snijplanken zijn kersenhout, Europees haagbeukenhout (het meest gangbare), Canadees of Amerikaans haagbeukenhout, ahornhout (zacht en veel gebruikt voor deegwaren) en heveahout (rubberwood).
SPEKMACHINE
Deze machine snijdt spekblokjes op maat die bedoeld zijn voor diverse worstsoorten zoals mortadella en salami’s.
SPIERNAALD
Naald voor het injecteren van vleesdelen. De naald heeft een scherpe dikke punt; de zijkant een aantal gaatjes waardoor de pekel in het vlees gespoten wordt.
STOPHOORN
Diverse soorten; gebruik afhankelijk van het product. Hoe breder het -product des te breder de stophoorn. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de stopmachine en of vacuümvuller.
STOPMACHINE
Deze onmisbare machine is bestemd voor het afstoppen van alle worstsoorten in darm maar ook voor het vullen van blikken en/of vormen. Onder druk wordt het deeg door een pijp naar darm of vorm gedrukt. De modernste stopmachines zijn vacuümvullers. Hierbij wordt het deeg vanuit de vultrechters aangezogen en vacuüm verpompt naar darm of vorm. […]
STOPMACHINE
Koelruimte voor het op gewenste temperatuur brengen van vleesgrondstoffen voor verdere bewerking. Vooral in de droge-worst-bereiding moet het sterk bevroren vlees (-20 °C) terug getempereerd worden naar b.v. –8 °C om een -betere binding en verkleining te verkrijgen. De temperatuur in de tempereercel al varieert van -1 tot +2 °C.
TERRINEVORM
Terrinevormen kunnen voor velerlei doeleinden worden gebruikt, onder andere voor het maken van cakes, patés en brood. Ze zijn er in verschillende vormen (recht- en driehoekig, rond en ovaal); het materiaal kan variëren van staal en blik tot kunststof en aluminium. Bekende vormen zijn ook de ‘tunnel’ en de ‘Adelman’ met veerklemmen.