Pruimen, even-tueel -gehalveerd en van pitten ontdaan, gepocheerd in suiker-siroop met rode wijn en kaneel en genappeerd met siroop.
Compotes
Een compote is een moes van in water of wijn gepocheerde vruchten, eventueel in combinatie met groenten. Aan de siroop kunnen smaakstoffen als kaneel, vanille, citroen- of sinaasappelschil en likeur worden toegevoegd. Over het algemeen worden compotes geserveerd in schaaltjes en genappeerd (overgoten) met de siroop waarin de ingrediënten zijn gepocheerd.
COMPÔTE DE REINE CLAUDES (reine-claudecompote).
Gehalveerde reine claudes, gepocheerd in vanille-siroop en vervolgens ontveld en genappeerd met vanillesiroop.
COMPÔTE DE RHUBARBE (rabarbercompote).
Geschilde rabarber-stengels, in stukken van 5 cm gesneden, gegaard in suikersiroop met citroenschil en vervolgens genappeerd met ingedampte siroop.
COMPÔTE D’ABRICOTS (abrikozencompote).
Ontvelde en gehalveerde abrikozen, met gebroken abrikozen-pitten gepocheerd in vanille-siroop en afgemaakt met kirsch of noten-likeur. Gegarneerd met gebroken abrikozenpitten en genappeerd met siroop.
COMPÔTE D’ANANAS (ananas-compote).
Geschilde en ontkernde ananas, in dunne plakjes gesneden, gepocheerd in lichte vanillesiroop, afgemaakt met kirsch of rum en genappeerd met vanillesiroop.
COMPÔTE SAVOYARDE (Savoyarde-compote).
Mix van verschillende soorten vruchten (kleine peertjes, amandelen, sinaasappel- of citroenschil, kruisbessen) en groenten (worteltjes, boontjes, komkommers, augurken), gepocheerd in suiker-siroop en genappeerd met suiker-siroop.
MACÉDOINE DE FRUITS (vruchtenmacedoine).
Mengsel van verschillende soorten vruchten, eventueel afzonderlijk gepocheerd in suiker-siroop en later genappeerd met -suikersiroop.