In boter gestoofde hartvormige artisjokbodems, overgoten met sauce à la crème, bestrooid met geraspte kaas en gegarneerd met aspergepunten en schijfjes truffel.
Groenten, rijst en meelspijzen
Groenten, rijst en meelspijzen hebben in de klassieke keuken één ding gemeen. Ze kunnen niet alleen als zelfstandig gerecht worden bereid, maar ook als bijgerecht. Voor de rest zijn de overeenkomsten gering. Rijst en pasta’s zijn een soort basisvoedsel, zoals in onze streken de aardappel; groenten daarentegen zijn een veel belangrijker onderdeel van ons voedsel omdat ze veel voedingszouten, vitaminen en andere stoffen bevatten die onmisbaar zijn voor ons lichaam. Ze moeten daarom zo vers en vlug als mogelijk worden verwerkt om te voorkomen dat deze waardevolle stoffen verloren gaan.
ARTICHAUTS STANLEY (Stanley artisjokken).
Gepareerde artisjokken, bestrooid met in boter gefruite fijngesneden ui en julienne van rauwe ham, overgoten en gegaard met een mengsel van witte wijn, sauce béchamel, boter en room en gegarneerd met gehakte magere ham.
ASPERGES À LA FLAMANDE (asperges à la flamande).
Geschilde, gekookte asperges, geserveerd op servet of op een rooster. Apart worden hardgekookt ei, gesmolten boter en vers geraspte nootmuskaat geserveerd.
ASPERGES À LA MILANAISE (asperges à la milanaise).
Geschilde, gekookte asperges, bestrooid met geraspte Parmezaanse kaas, besprenkeld met beurre noisette en geglaceerd. Geserveerd met rond uitgestoken spiegeleieren.
ASPERGES À LA POLONAISE (asperges à la polonaise).
Geschilde, gekookte asperges, bedekt met een mengsel van gehakte hardgekookte eidooier, gehakte peterselie en in beurre noisette gebakken broodkruim (mie de pain).
ASPERGES À LA SIBÉRIENNE (asperges à la sibérienne).
Geschilde, gekookte asperges. Koud geserveerd op een sokkel van ruw ijs. Apart wordt mayonaise geserveerd.
ASPERGES À L’ITALIENNE (asperges à l’italienne).
Geschilde, gekookte asperges, bestrooid met geraspte Parmezaanse kaas, besprenkeld met beurre noisette en geglaceerd. Of geschilde, gekookte asperges, de punten met geraspte Parmezaanse kaas bestrooid, besprenkeld met gesmolten boter en gegratineerd.
ASPERGES AU BEURRE (asperges met boter).
Geschilde, geblancheerde en in boter gestoofde aspergepunten, op smaak gebracht met zout en vers gemalen nootmuskaat.
ASPERGES AU GRATIN (gegratineerde asperges).
Geschilde, gekookte asperges, genappeerd met sauce Mornay, bestrooid met geraspte Parmezaanse kaas en geglaceerd.
ASPERGES EN BRANCHE (slierasperges).
Zie: Asperges à la flamande.
ASPERGES FROIDES (koude asperges).
Geschilde, gekookte asperges. Koud geserveerd op een servet of op een rooster. Apart wordt sauce vinaigrette geserveerd.
ASPERGES MORNAY (Mornay asperges).
Zie: Asperges au gratin.
