Italiaanse naam voor > Sabayon.
ZALM MET GEPOCHEERD EI
Met boter besmeerde toost, belegd met een blaadje kropsla en plakjes gerookte zalm. Daarop een gepocheerd ei, genappeerd met mayonaise en gegarneerd met tuinkruiden.
ZAMPONE (gevulde varkenspoot).
Ontbeende, gevulde varkenspoot, in servet gekookt. Getrancheerd en geserveerd met gebraiseerde kool en sauce madère of tomatensaus.
ZAMPONE (zampone).
Sterk gekruide varkensworst in het vel van varkenspootjes, in dunne plakjes gesneden en koud geserveerd.
ZANDKOEKJE
Zoet koekje in de vorm van een b.v. een bloem of een hartje. Zandkoekjes danken hun naam aan de textuur van de koekjes na het bakken. Het deeg in zandgebak bestaat uit een mengsel van bloem, suiker en boter (van margarine) en wordt door zijn kruimelige samenstelling na het bakken vergeleken met zand. Zandkoekjes zijn […]
ZANDTAARTDEEG (ZOET)
Deeg voor kleingebak, vruchtentaarten en koekje.
ZEELANDIA
Gekookte mosselen, gepaneerd à l’anglaise en gefrituurd. Gedresseerd op toost en geserveerd met sauce rémoulade.
ZEEUWSE BOLUS
De Zeeuwse bolus staat bekend om zijn malsheid. Het gebruik van ongeraffineerde suiker vormde lange tijd de sleutel tot het verkrijgen van een vochtig en stroperig gebak. Later maakten de suikerfabrieken speciale, zeer donkerbruine suiker met een hoog percentage stroopdeeltjes. Binnen Zeeland bestaan streeksgewijze verschillen in de bereiding. Rondom Goes houdt men van een bolus […]
ZESTE
Zie: Zesteur
ZET OF KRUIMELDEEG
Deeg op basis van suiker, boter, bloem en ei.
ZETMEEL
Zetmeel is een koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose. Zetmeel zit vooral in aardappelen en graanproducten. Bij het verhitten van zetmeelrijke producten boven de 100°C kan de mogelijk schadelijke stof acrylamide ontstaan. Zetmeel bestaat uit koolhydraten. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Zetmeel komt voor in: knolgewassen, zoals aardappelen peulvruchten […]
ZIBEBEN
Grote, langwerpige en gedroogde druiven uit Turkije en Griekenland.