De Dinantse koek (couque du Dinant) is een lokale specialiteit afkomstig uit Dinant, een stad in Wallonië. De koek wordt gemaakt van bloem en honing. Hij wordt gebakken in bakvormen van perenhout, notenhout of beukenhout met een fijn reliëf. Hierdoor ontstaan er mooie afbeeldingen op de koek, zoals een de afbeelding van een heilige of […]
EBERHARTJE
Amsterdam heeft een nieuw koekje: het Eberhardje. Dit koekje is vernoemd naar Eberhard van der Laan en staat voor verbinding tussen de mensen in Amsterdam. KOPJE KOFFIEHet Eberhardje is heerlijk bij een kopje koffie, in onze ogen de meest laagdrempelige manier om met iemand anders in contact te komen en verbinding te maken. STICHTINGEen deel van de opbrengst […]
ECCLES CAKE
Een Eccles cake is een rond koekje dat gemaakt is van bladerdeeg en gevuld is met krenten en jam. De cakes worden bestrooid met basterdsuiker. Moderne Eccles cakes bevatten vaak ook verschillende soorten vers fruit. De allereerste cakes werden gemaakt ter ere van een religieus feest genaamd de Eccles Wakes. Dit feest werd gehouden in […]
EIERKOEKEN
Eierkoeken zijn luchtige, ronde koeken die gemaakt worden van eieren, zoetstof, bloem, rijsmiddel, citroenrasp en zout. Als extra kunnen toevoegingen worden gebruikt, zoals melk en/of rozijnen. De karakteristieke vorm is vlak van onderen en bol van boven. De kleur is goudgeel en de diameter ligt tussen de 10 en de 20 cm. Bakkerijen voegen tegenwoordig […]
FRYSKE DÚMKES
Fryske dúmkes zijn zoete hazelnootkoekjes gekruid met anijs, ongeveer zo groot als een duim. Het is een typisch Fries streekgerecht met een uitgebreide geschiedenis. bestaande uit zoete met anijs gekruide duimgrote koekjes uit de oven. Veel mensen denken dat de koekjes ‘dúmkes’ heten vanwege de grootte en vorm. Dit is echter niet het geval. De […]
GELDERSE VERLEIDING
De naam is ontstaan tijdens een bakkersvergadering. Een van de aanwezigen vroeg aan bedenker Jaap van der Veer “zo’n Gelderse Vallei-ding. Deze naam werd door zijn buurman verbasterd tot “Gelderse verleiding”. En zo is het gekomen. Het zijn bijzonder lekkere luxebroodjes gemaakt van mokka-walnotendeeg, gevuld met Zwitserse room en verrijkt met rozijnen en suiker. Jaap Van […]
GELUKSKOEKJE GESCHIEDENIS
Een gelukskoekje is een krokant en hol koekje gemaakt van meel, suiker, vanille en olie. Binnenin het koekje is een papiertje te vinden met daarop uitspraken vergelijkbaar met een horoscoop, geluksgetallen of filosofische quotes. De koekjes hebben een unieke vorm die het erg makkelijk maakt om het koekje te breken en zo het papiertje eruit […]
GENTSE MOKKEN
Gentse mokken zijn ronde koekjes gemaakt van bloem en stroop en met een sterke anijssmaak. De etymologie van het woord is niet helemaal duidelijk. Het is mogelijk dat mokken slaat op het Gents voor een jong meisje. De bewering dat het woord zou teruggaan op het Franse “motte” is vrij onwaarschijnlijk, daar de Fransen zelf […]
GERAARDSBERGSE MATTENTAARTEN
Tot en met de 19de eeuw hadden alleen kloostergemeenschappen en kastelen ijskelders om melk enkele tijd te kunnen bewaren. De doorsnee boer had deze mogelijkheid niet. Daarom liet hij de volle rauwe melk schiften in ‘matten’ en wei, het procédé van het kaasmaken. De melk werd gekookt, gestremd door toevoeging van zure karnemelk en uitgelekt […]
GEVULDE KOEK DE GESCHIEDENIS
Een gevulde koek is een ronde koek gevuld met amandelspijs. In sommige gevallen wordt cakevulling gebruikt en goedkopere varianten bevatten vaak een vulling van banketbakkersspijs. De koek heeft een diameter van ongeveer 10 centimeter en in het midden van de koek vinden we vaak een halve amandel. Gevulde koeken worden vaak bij de koffie gegeten, […]
GORCUMSCHE ZOUTE BOLLEN
Wie kent ze nog? De ‘Echte Gorcumse Zoute Bollen’ van J.J. de Kroes. Het hartige koekje wordt nog steeds gemaakt door De Kroes, maar al lang niet meer in Gorinchem. Wat is er gebeurd met dit typisch Gorcumse product? J.J. de Kroes werd op 1 januari 1806 geboren in Schiedam. Hij kwam uit een bakkersfamilie; in […]
HERNHUTTER
Een hernhutter is een hoog zandkoekje dat in Nederland bekend is omdat het tot de zogenaamde ‘allerhande’ van de Hema behoorde. Het is een in kleine gekartelde vormpjes, lichtbruin gebakken koekje gemaakt van boter, bloem en basterdsuiker. Het wordt ook als zandtaartje verkocht. Het koekje dankt zijn naam aan de uit Duitsland afkomstige Evangelische Broedergemeente […]
