menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Klassieke keuken » Patisserie » Koekjes » Pagina 3
  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Volgende »

JAN HAGEL

Geplaatst op: 16 maart 2016

Jan Hagel

Een Jan Hagelkoekje is een van vele Nederlandse bakproducten die een jongensnaam dragen. Zo kende men in Amersfoort de ‘Keesjes’, een soort speculaasjes. In de Zaanstreek werd er gesmuld van de blinde Dirk, een variant op de Westfriese Jan in de zak. Dirk was blind omdat er geen krenten of rozijnen in deze ketelkoek werden […]

JODENKOEKEN

Geplaatst op: 16 maart 2016

Jodenkoeken

Jodenkoeken zijn ronde, platte koeken van zandgebak met een diameter van circa 10 cm. Volgens de Duitse pemmatoloog (broodvorser) en folklorist dr. Max Höfler waren de Jodenkoeken van oorsprong rood van kleur door de toevoeging van rommelkruid, een poedervormige, roodgekleurde specerij. De rode kleur zou een verwijzing zijn naar het paaslam dat werd geofferd. Het […]

KAAKJE

Geplaatst op: 24 april 2019

Kaakje (biscuitje of meelkoekje) is een benaming die in sommige Nederlandse dialecten gebruikt wordt voor een bepaald soort koekje, dat rond kan zijn, zoals het mariakaakje, of rechthoekig. Het gaat dan om een koekje dat knapperig is, licht van kleur, en droog. Een kaakje met kokos en suiker bestrooid wordt wel Brusselse kermis genoemd. Supermarktketen […]

KLETSKOPPEN

Geplaatst op: 24 november 2015

Een kletskop is een dun krokant koekje met kaneel, amandelen en suiker. Kantelingen uit Leiden De oorsprong van de kletskop ligt vermoedelijk in Leiden waar de voorganger van dit koekje ontstond: de kanteling. Studenten van de stad waren dol op deze lekkernij. Zaccharias Heyns (1566-1631) beschreef de kanteling in 1602 zelfs in een kort puntdicht.  […]

KNAPPERTJE

Geplaatst op: 11 augustus 2018

Knappertje, GASTROPEDIA

In het oosten van Groningen ligt het dorp Wildervank. In deze voormalige veenkolonie, vestigde Hendrik Wieringa zich in 1914 als bakker. In 1933 ontwikkelde hij een nieuw soort cracker, het Knappertje, geïnspireerd op het Groninger hardbrood. Een heel puur en eerlijk product, zonder suiker en toegevoegd vet, en zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Maar met […]

KNIEPERTJES

Geplaatst op: 16 maart 2016

KNIEPERTJES

In Overijssel worden de kniepertjes op oudejaarsdag traditioneel plat gegeten en op nieuwjaarsdag als een rolletje. Dit heeft symbolische betekenis. Het platte kniepertje staat voor het jaar dat zich al helemaal heeft ontvouwen, het opgerolde koekje (eventueel gevuld met slagroom) is het nieuwe jaar dat zich nog moet uitrollen. De versnapering dankt zijn naam aan […]

LANGE VINGERS

Geplaatst op: 25 december 2017

Lange vingers zouden eind 15e eeuw zijn ontstaan aan het hof van het Hertogdom Savoye (Frankrijk) ter ere van een bezoek van de koning van Frankrijk. In Engelstalige gebieden staan ze bekend onder de lieflijke naam ‘Lady Fingers’. Lange vingers Natuurlijk kennen we allemaal de Lange vingers: langwerpige, luchtige koekjes met aan de bovenkant een […]

MACARONS DE OORSPRONG

Geplaatst op: 24 november 2015

Een macaron bestaat uit twee luchtige koekjes met in het midden een vulling van ganache of een andere zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Het koekje is gemaakt van amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Er zijn veel soorten macaron met elke hun eigen kleur, zoals chocolade met zijn donkerbruine kleur, kokos met roomwit, kersen […]

ONTBIJTKOEK – PEPERKOEK

Geplaatst op: 20 maart 2016

Kruitkoek

Ontbijtkoek is een koek met veel verschillende benamingen. In Nederland noemt men het uiteraard ontbijtkoek en in Vlaanderen spreekt men over ‘peperkoek’ en ‘honingkoek’. Afhankelijk van de ingrediënten en de plaatselijke gebruiken draagt de koek ook wel namen als lekkerkoeke, hansakoek, pondkoek, couque des Ardennes, Couque de Dinant, zeemkoek, zoetekoeke, kruidkoek, feestekoek en nog veel […]

PALMIERS

Geplaatst op: 22 maart 2018

Palmiers ook wel in Nederland kaneelvlinder genoemd. Heerlijk knapperig koekjes gemaakt van fijn bladerdeeg en overstrooid met grove suiker. Dit elegante palmier koekje uit Frankrijk verdient de smaak van echte boter. Dit brosse koekje verscheen voor het eerst in de banketbakkerijen in Frankrijk in het begin van de 20e eeuw. Het heeft de vorm van een […]

POLVORONES EN MANTECADOS

Geplaatst op: 22 maart 2017

Polvorones en Mantecados, Gastropedia

Polvorones en mantecados deze beide woorden zijn een hele mond vol en al helemaal als je deze lekkernijen eet met de kerst. Zowel de mantecados alsook de polvorones zijn heerlijke koekjes die gemaakt zijn van bloem, reuzel (varkensvet) en suiker. Het enige verschil is dat de polvoron minder vet heeft en meer bloem dan de […]

ROZE KOEK

Geplaatst op: 15 augustus 2018

Roze koek, gastropedia

Een roze koek bestaat uit een cakeje met een laag roze glazuur. Roze koeken zijn erg populair in Nederland en worden veel gegeten. De roze koek wordt ook wel ‘glacékoek’ of ‘fondantcake’ genoemd. In de stad Amsterdam worden de koeken “moesselientjes” genoemd. Volgens overlevering danken ze deze naam aan de Italiaanse dictator Mussolini, omdat deze […]

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact