Een Jan Hagelkoekje is een van vele Nederlandse bakproducten die een jongensnaam dragen. Zo kende men in Amersfoort de ‘Keesjes’, een soort speculaasjes. In de Zaanstreek werd er gesmuld van de blinde Dirk, een variant op de Westfriese Jan in de zak. Dirk was blind omdat er geen krenten of rozijnen in deze ketelkoek werden […]
JODENKOEKEN
Jodenkoeken zijn ronde, platte koeken van zandgebak met een diameter van circa 10 cm. Volgens de Duitse pemmatoloog (broodvorser) en folklorist dr. Max Höfler waren de Jodenkoeken van oorsprong rood van kleur door de toevoeging van rommelkruid, een poedervormige, roodgekleurde specerij. De rode kleur zou een verwijzing zijn naar het paaslam dat werd geofferd. Het […]
KAAKJE
Kaakje (biscuitje of meelkoekje) is een benaming die in sommige Nederlandse dialecten gebruikt wordt voor een bepaald soort koekje, dat rond kan zijn, zoals het mariakaakje, of rechthoekig. Het gaat dan om een koekje dat knapperig is, licht van kleur, en droog. Een kaakje met kokos en suiker bestrooid wordt wel Brusselse kermis genoemd. Supermarktketen […]
KLETSKOPPEN
Een kletskop is een dun krokant koekje met kaneel, amandelen en suiker. Kantelingen uit Leiden De oorsprong van de kletskop ligt vermoedelijk in Leiden waar de voorganger van dit koekje ontstond: de kanteling. Studenten van de stad waren dol op deze lekkernij. Zaccharias Heyns (1566-1631) beschreef de kanteling in 1602 zelfs in een kort puntdicht. […]
KNAPPERTJE
In het oosten van Groningen ligt het dorp Wildervank. In deze voormalige veenkolonie, vestigde Hendrik Wieringa zich in 1914 als bakker. In 1933 ontwikkelde hij een nieuw soort cracker, het Knappertje, geïnspireerd op het Groninger hardbrood. Een heel puur en eerlijk product, zonder suiker en toegevoegd vet, en zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Maar met […]
KNIEPERTJES
In Overijssel worden de kniepertjes op oudejaarsdag traditioneel plat gegeten en op nieuwjaarsdag als een rolletje. Dit heeft symbolische betekenis. Het platte kniepertje staat voor het jaar dat zich al helemaal heeft ontvouwen, het opgerolde koekje (eventueel gevuld met slagroom) is het nieuwe jaar dat zich nog moet uitrollen. De versnapering dankt zijn naam aan […]
LANGE VINGERS
Lange vingers zouden eind 15e eeuw zijn ontstaan aan het hof van het Hertogdom Savoye (Frankrijk) ter ere van een bezoek van de koning van Frankrijk. In Engelstalige gebieden staan ze bekend onder de lieflijke naam ‘Lady Fingers’. Lange vingers Natuurlijk kennen we allemaal de Lange vingers: langwerpige, luchtige koekjes met aan de bovenkant een […]
MACARONS DE OORSPRONG
Een macaron bestaat uit twee luchtige koekjes met in het midden een vulling van ganache of een andere zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Het koekje is gemaakt van amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Er zijn veel soorten macaron met elke hun eigen kleur, zoals chocolade met zijn donkerbruine kleur, kokos met roomwit, kersen […]
ONTBIJTKOEK – PEPERKOEK
Ontbijtkoek is een koek met veel verschillende benamingen. In Nederland noemt men het uiteraard ontbijtkoek en in Vlaanderen spreekt men over ‘peperkoek’ en ‘honingkoek’. Afhankelijk van de ingrediënten en de plaatselijke gebruiken draagt de koek ook wel namen als lekkerkoeke, hansakoek, pondkoek, couque des Ardennes, Couque de Dinant, zeemkoek, zoetekoeke, kruidkoek, feestekoek en nog veel […]
PALMIERS
Palmiers ook wel in Nederland kaneelvlinder genoemd. Heerlijk knapperig koekjes gemaakt van fijn bladerdeeg en overstrooid met grove suiker. Dit elegante palmier koekje uit Frankrijk verdient de smaak van echte boter. Dit brosse koekje verscheen voor het eerst in de banketbakkerijen in Frankrijk in het begin van de 20e eeuw. Het heeft de vorm van een […]
POLVORONES EN MANTECADOS
Polvorones en mantecados deze beide woorden zijn een hele mond vol en al helemaal als je deze lekkernijen eet met de kerst. Zowel de mantecados alsook de polvorones zijn heerlijke koekjes die gemaakt zijn van bloem, reuzel (varkensvet) en suiker. Het enige verschil is dat de polvoron minder vet heeft en meer bloem dan de […]
ROZE KOEK
Een roze koek bestaat uit een cakeje met een laag roze glazuur. Roze koeken zijn erg populair in Nederland en worden veel gegeten. De roze koek wordt ook wel ‘glacékoek’ of ‘fondantcake’ genoemd. In de stad Amsterdam worden de koeken “moesselientjes” genoemd. Volgens overlevering danken ze deze naam aan de Italiaanse dictator Mussolini, omdat deze […]