Bij het sinterklaasfeest hoort speculaas, zowel als kleine koekjes als in de vorm van grote ‘vrijers’ en ‘vrijsters’, die nog herinneren aan oude erotische riten bij de midwinterfeesten. Zoals ook de royaal gestrooide pepernoten een oud vruchtbaarheidssymbool zou zijn. De naam stamt uit het Latijn: speculum, spiegelbeeld, omdat de uiteindelijke koek een spiegelbeeld is van […]
SPRITSEN
De naam ‘sprits’ komt waarschijnlijk van het Duits woord ‘spritzen’ wat spuiten betekent. De spritsen worden al sinds de 16e eeuw in Nederland gemaakt en gegeten. Het deeg bestaat meestal uit boter, bloem en (vanille)suiker of iets anderszins zoets. De spritsen worden met behulp van een spritsspuit op de bakplaat gespoten. Met name de Utrechtse […]
STROOPWAFEL
Nederland en stroopwafels staan bijna synoniem aan elkaar. Maar hoe zijn stroopwafels eigenlijk ontstaan? Vermoedelijk komen stroopwafels oorspronkelijk uit Gouda. Waar ze in 1784 voor het eerst gebakken werden. Het verhaal gaat dat een bakkertje de stroopwafels maakte van overgebleven broodkruimels. Waar hij een deeg van maakte dat hij bakte met een stroopwafelijzer en vervolgens […]
TANSAN SENBEI
Tansan Senbei is een dunne, ronde koolzuurhoudende rijstcracker. Het hoofdbestandsdeel van deze cracker is bloem. Tansan Senbei zijn beroemde lekkernijen bij de warmwaterbronnen van Arima in Hyogo in Japan. De cracker is een klein beetje zoet.
TULPEN
Bloemvormige koekjes van amandeldeeg.
VANILLENOOTJES
Amandelkoekjes van zeer fijne amandelspijs en vanille.
WEESPERMOP
De naam zegt het al koekjes uit Weesp , maar waarom! Er staat in Weesp zelfs een standbeeld van een bakker met een weespermop. Het woord ‘mop’ heeft daar niet de betekenis van grapje maar die van koekje. Weesper mop is een koekje van amandelspijs, amandelen en suiker. Hiertoe wordt amandelspijs met eierdooier en suiker […]
WELLINGTON
Amandelkoekje van zeer fijne amandelspijs.
ZANDKOEKJE
Zoet koekje in de vorm van een b.v. een bloem of een hartje. Zandkoekjes danken hun naam aan de textuur van de koekjes na het bakken. Het deeg in zandgebak bestaat uit een mengsel van bloem, suiker en boter (van margarine) en wordt door zijn kruimelige samenstelling na het bakken vergeleken met zand. Zandkoekjes zijn […]