Het afkoelrek, ook wel afkoelplateau genoemd, gebruik je om je taarten, cakes of koekjes bijvoorbeeld snel af te laten koelen.
AGARAGAR
Een uit diverse algensoorten gewonnen geleermiddel.
AHORNSIROOP
Het in de VS en Canada afgetapte sap van de suikerahorn (Acer saccharum Marshall). Stroop verkregen van de Noord-Amerikaanse esdoorn. Het is een oplossing van 70% saccharose en glucose in water. Het belangrijkste bestanddeel is saccharose .
AIGLON (abrikozen en peren).
Een lichtgebonden salade van verse abrikozen en peren met vanilleroomijs, bestrooid met geparfumeerde viooltjes.
AIRELLES ROUGE
Veenbessen.
ALLERHANDE
Zoet koekje in velerlei vormen.
AMANDEL
De pit van de steenvrucht van de amandelboom. De amandel wordt ontdaan van de schil (‘gekraakt’) en even in kokend water te gedompeld om het dunne vliesje te verwijderen. Wat overblijft is de blanke pit. Bittere amandelen moeten bovendien worden verhit om het zeer giftige blauwzuur onschadelijk te maken. Amandelen zijn de meest geteelde en gegeten […]
AMANDELBROOD
Dit delicate koekje gemaakt met echte boter, kandijsuiker en rijpe zachte amandelen uit Valencia lag in 1886 aan de basis van Biscuiterie Jules Destrooper. Amandelbrood, volgens de ‘Academie voor de Streekgebonden Gastronomie’ een specialiteit van zowel Brussel, Veurne als Lo-Reninge, is nauw verwant aan speculaas. Beide koekjes worden daardoor in receptenboeken vaak door elkaar gehaald. […]
AMANDELCRÈME
Vulcrème op basis van boter, gemalen amandelen, poedersuiker, eieren en maïzena. Wordt gebruikt als o nderlaag bij taartvullingen met vruchten en als tussenvulling voor kleine gebakjes.
AMANDELESSENCE
Essence van zeer fijn gemalen amandelen die in melk of water worden verwarmd en vervolgens in een doek uitgeperst.
AMANDELKRULLEN
Krokant dun koekje op basis van amandelen. Tuile’ is Frans voor dakpan, maar het is ook een elegant, dun, gebogen koekje dat in Nederland als amandelkrul door het leven gaat. Amandelkrullen bevatten niet veel meel en dat biedt in dit geval de mogelijkheid om de reguliere patentbloem straffeloos te vervangen door glutenvrij meel. Dit heerlijke […]
AMANDELMARSEPEIN
Gemalen zoete amandelen, met suiker vermengd tot een soort deeg. De verhouding tussen de ingredienten bepaalt de kwaliteit.