Kleine ringetjes
ANTWERPSE HANDJES
Antwerpse handjes zijn de meest bekende koekjes van de Scheldestad. Het handje verwijst naar de legende van de reus Druoon Antigoon, die van alle op de Schelde voorbij varende schippers een zware tol eiste. Weigering tot betalen had het afhakken van een hand tot gevolg. Silvius Brabo, een Romeinse honderdman, ging de strijd met de […]
APPAREIL
Mengsel van ingrediënten voor de bereiding van een gerecht, bv. een appareil à soufflé (soufflémengsel).
APPELCARRÉ
Vierkant gebakje op basis van appel en korstdeeg.
APPELFLAPPEN OF APPELBEIGNETS
Wat wij Nederlanders appelflappen noemen, zijn eigenlijk appelbeignets. Appelflap is de benaming voor een soort gebak. Waarschijnlijk is dat de Romeinen al deze lekkernijen aten. Rond 200 voor Christus deden ze al klontjes deeg in heet vet om deze dan vervolgens om te wentelen in gesmolten suiker. In kookboeken uit de vijftiende eeuw zijn eveneens recepten voor appelbeignets gevonden. Hierin gebruikte men […]
APPLE PUDDING (appelpudding).
Gekookte pudding. Een ingeboterde vorm bekleed met deeg (van bloem, runderniervet, water, zout en suiker), gevuld met een mengsel van appels, suiker, rozijnen, citroenrasp en kaneel. De met deeg afgedichte vorm, gewikkeld in een linnen doek (strak vastgebonden) is vervolgens in een pan kokend water gedompeld en zachtjes gekookt. Geserveerd met sabayon saus.
APPRÊT
De tijd die nodig is om een mengsel tussen bereiding en bakken te laten rijzen en fermenteren.
ARANCINI
Gedroogde en gekonfijte sinaasa ppelschillen in ronde plakken.
ARNHEMSE MEISJES
Arnhemse meisjes zijn een goed voorbeeld van zogenoemd ‘zoolgebak’. Bij heidense volken zoals de Germanen was het vroeger de gewoonte om de doden net voor de begrafenis te voorzien van een paar schoenen. Hiermee zou worden voorkomen dat de dode naar zijn of haar aardse woning terug zou keren. Bovendien zou met schoenen aan, de […]
AROMATEN
Alle producten uit de plantenwereld die een aangename geur en smaak hebben.
AROMATISEREN
Het op smaak brengen van gerechten met een aromaat
AU FOUR
Term voor bereidingen in de oven, bv. rôti au four,