Vruchten: abrikozen, ananas, peren, perziken, bananen en appelen gepocheerd in wijn.
VOILER
Bedekken met gesponnen suiker.
VOORDEEG
Aanzet van een gistdeeg, waarbij de gist wordt opgelost en vermengd met lauwe melk of water, een heel klein beetje suiker en een lepel bloem.
VRUCHTENBRANDEWIJN
Brandewijn van gegist fruit of vruchtensap.
WALNOTEN
Walnoten zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamines en onverzadigde vetten en leveren ijzer. Walnoten zijn volwaardige vleesvervanger, mede daarom worden steeds vaker walnoten in (vegetarische) gerechten gebruikt, zowel voor de smaak als voor de gezondheid. Walnoten zijn de koningen onder de noten. Niet alleen vanwege hun mooie uiterlijk maar ook omdat ze waarschijnlijk het meest […]
WALSEN
Het fijnmalen van cacaobonen.
WECKEN
Wecken (inmaken) is een manier om levensmiddelen te conserveren. Men verhit groente of fruit langdurig in potten of flessen die daarna luchtdicht worden afgesloten. Traditioneel gebeurt wecken in glazen potten. Die worden eerst grondig ontsmet en daarna gevuld met de in te maken levensmiddelen. De potten worden afgesloten met een deksel. Tussen pot en deksel […]
WEESPERMOP
De naam zegt het al koekjes uit Weesp , maar waarom! Er staat in Weesp zelfs een standbeeld van een bakker met een weespermop. Het woord ‘mop’ heeft daar niet de betekenis van grapje maar die van koekje. Weesper mop is een koekje van amandelspijs, amandelen en suiker. Hiertoe wordt amandelspijs met eierdooier en suiker […]
WELLINGTON
Amandelkoekje van zeer fijne amandelspijs.
WENERDEEG
Boterdeeg van boter, suiker, ei, bloem en zout. Wenerdeeg ook wel harde wenerdeeg genoemd wordt ook wel het 3-2-1 deeg of lapjesdeeg genoemd. Dit is omdat de hoofd ingrediënten (bloem, boter, suiker) in een verhouding tot elkaar staan van 3:2:1 en omdat het deeg na het koelen de neiging heeft wat te scheuren of te brokkelen. […]
WENTELTEEFJES
Dessert van sneetjes witbrood, melk en paneermeel.
WRIJFDEEG
Als > zetdeeg, maar met een zeer zalvig gemaakte boter zodat het deeg gespoten kan worden.