Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere smaak dan melk en heeft een dikkere structuur. De melk wordt dikker en krijgt een fris-zure […]
ZABAIONE
Italiaanse naam voor > Sabayon.
ZANDKOEKJE
Zoet koekje in de vorm van een b.v. een bloem of een hartje. Zandkoekjes danken hun naam aan de textuur van de koekjes na het bakken. Het deeg in zandgebak bestaat uit een mengsel van bloem, suiker en boter (van margarine) en wordt door zijn kruimelige samenstelling na het bakken vergeleken met zand. Zandkoekjes zijn […]
ZANDTAARTDEEG (ZOET)
Deeg voor kleingebak, vruchtentaarten en koekje.
ZEEUWSE BOLUS
De Zeeuwse bolus staat bekend om zijn malsheid. Het gebruik van ongeraffineerde suiker vormde lange tijd de sleutel tot het verkrijgen van een vochtig en stroperig gebak. Later maakten de suikerfabrieken speciale, zeer donkerbruine suiker met een hoog percentage stroopdeeltjes. Binnen Zeeland bestaan streeksgewijze verschillen in de bereiding. Rondom Goes houdt men van een bolus […]
ZESTE
Zie: Zesteur
ZET OF KRUIMELDEEG
Deeg op basis van suiker, boter, bloem en ei.
ZETMEEL
Zetmeel is een koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose. Zetmeel zit vooral in aardappelen en graanproducten. Bij het verhitten van zetmeelrijke producten boven de 100°C kan de mogelijk schadelijke stof acrylamide ontstaan. Zetmeel bestaat uit koolhydraten. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Zetmeel komt voor in: knolgewassen, zoals aardappelen peulvruchten […]
ZIBEBEN
Grote, langwerpige en gedroogde druiven uit Turkije en Griekenland.
ZOUT
Scheikundig gezien bestaat een zout uit een metaal en een moleculaire stof. Er bestaan veel soorten zouten die overal op de wereld te vinden zijn, zoals ijzerchloride of zilverbromide. Niet alle zouten zijn eetbaar en niet alle eetbare zouten smaken zout. Keukenzout is het bekendste zout in de voeding. De scheikundige naam is natriumchloride (NaCl). […]
ZOUT (STEEN)
Zout met een scherpe, harde en onregelmatige korrel. Wordt gewonnen in zoutmijnen.
ZOUT (VACUUM)
Zout met een minder scherpe, kleine en regelmatige korrel. Wordt verkregen door het indampen (raffineren) en kristall iseren van pekel.