Balletjes rundergehakt, gevuld met een mengsel van in olie gesauteerd lamsgehakt, fijngesneden ui, geweekte burghul, pijnboompitten en kaneel. In olie gefrituurd, koud geserveerd en gegarneerd met gehakte peterselie en citroen.
Snacks
Met snack wordt bedoeld een lichte, dikwijls haastige maaltijd of hap. Dat kan een kroket zijn, maar ook een op toost gepresenteerde salade, een eiergerecht of een nieuwe haring. Een aantal van deze snacks is hieronder omschreven. Andere mogelijkheden zijn te vinden in de hoofdstukken uit de Klassieke keuken. In onderstaande omschrijvingen is ook een aantal hapjes uit de keukens van het Midden-Oosten, het Middellandse-Zeegebied en Zuid-Amerika opgenomen.
KÖTBULLAR
Gehaktballetjes van mager rundvlees, varkensnek, in melk geweekt brood, gesauteerde fijngesneden ui, room en eieren. In boter gekleurd en gegaard in sauce demi-glace. Geserveerd met deze saus en Zweeds brood.
LIBERTY
Met boter besmeerde toost, belegd met een blaadje kropsla en een mengsel van blokjes grapefruit en shrimps, gegarneerd met tomate concassé.
LINWOOD FARMCHICKEN
Met boter besmeerde toost, belegd met een blaadje kropsla, tranches gebraden kippenborst en schijfjes tomaat. Gegarneerd met stukjes verse ananas, aangemaakt met tomatenketchup en tabasco.
LITTLE JIM
Met boter besmeerde toost, belegd met een blaadje kropsla en een salade van knolselderijjulienne, afgemaakt met geslagen room, gehakte dragonblaadjes, azijn en suiker. Gegarneerd met tuinkruiden.
LITTLE NEPTUNE
Toost, besmeerd met een mengsel van roomkaas, witte wijn, gehakte ui en gehakte ontvelde tomaat, bedekt met sardientjes en gegarneerd met plakjes hardgekookt ei en tuinkruiden.
LOEMPIA
Een loempia bestaat uit een vel ‘loempiadeeg’ (meestal filodeeg), belegd met een mengsel van in olie gesauteerde garnalen, taugé, reepjes varkensvlees, plakjes champignons en gehakte bladselderij, afgeblust met rijstwijn. Het deeg wordt als een langwerpig pakketje dichtgevouwen, bestreken met water en gefrituurd. Ze kunnen gedipt worden in verschillende sauzen, zoals zoetzure saus, chilisaus of pindasaus. De […]
LONG HARRY’S
Warme toost, belegd met een met bloem bestrooide en in boter gebakken tongfilet en een in de lengte doorgesneden banaan en gegarneerd met citroen.
LYONNAISE
Toost, bedekt met een met bloem bestrooide en in boter gesauteerde plak kalfslever. Hierop in boter gebakken uiringen, het geheel gegarneerd met waterkers en tomaat.
MACKEREL
Toost, belegd met een blaadje kropsla en een in boter gebakken mengsel van gestoomde makreel, geklopt ei, fijngesneden ui en kruiden. Gegarneerd met tuinkruiden.
MADAM
Toost, belegd met een plak ham, daarop een plak kaas en vervolgens gegratineerd.
MAMY’S
Toost, bedekt met in tomatensaus en tabasco aangemaakte gekookte witte bonen, gegarneerd met een julienne van gerookte rundertong.
