Toost, besmeerd met boter en belegd met een blaadje kropsla waarop plakjes cervelaatworst. Hierop schijfjes tomaat en rauwe uiringen, genappeerd met mayonaise waarin geraspte mierikswortel.
Snacks
Met snack wordt bedoeld een lichte, dikwijls haastige maaltijd of hap. Dat kan een kroket zijn, maar ook een op toost gepresenteerde salade, een eiergerecht of een nieuwe haring. Een aantal van deze snacks is hieronder omschreven. Andere mogelijkheden zijn te vinden in de hoofdstukken uit de Klassieke keuken. In onderstaande omschrijvingen is ook een aantal hapjes uit de keukens van het Midden-Oosten, het Middellandse-Zeegebied en Zuid-Amerika opgenomen.
BRANDADE DE MORUE
Luchtig pureeachtig mengsel van gedroogde, in water geweekte en daarna gekookte stokvis. Van graten en vel ontdaan en onder toevoeging van gehakte knoflook, citroensap, nootmuskaat, warme olijfolie en warme melk in de vijzel gestampt of in de keukenmachine gepureerd. Geserveerd met geroosterd brood. De vispuree kan ook worden vermengd met aardappelpuree.
BRIKS À L’OEUF
Velletjes filodeeg, aan één kant bestreken met olie en bedekt met een mengsel van tonijn in olie, gehakte peterselie, citroensap en cayennepeper of harissa. Een kuiltje in het mengsel maken en voorzichtig opvullen met een rauw ei. De randen van het deeg met eiwit bestreken, dichtgevouwen, goed aangedrukt en in olie gebakken.
BRISE D’AUTOMNE
Toost, besmeerd met boter, bedekt met een blaadje kropsla en daarop een salade van julienne van rode biet en goudrenet, aangemaakt met lobbig geklopte room. Gegarneerd met blokjes verse ananas.
BUNBURGER
Overlangs gehalveerd geroosterd broodje, belegd met een platte geroosterde hamburger van gehakte biefstuk, eidooier en room. Hierop een plak kaas. Gegratineerd en gegarneerd met komkommersalade en schijven tomaat.
BUÑUELOS DE BACALAO
Beignets van in water geweekte en vervolgens gekookte gedroogde stokvis. De gekookte vis van graten en vel ontdaan en tot een soort deeg vermengd met aardappelpuree, gehakte knoflook, panade à la farine, eieren, gehakte knoflook en peterselie. Als oliebollen in olie gebakken.
CARPACCIO DE BACALAO
Dunne tranches aangevroren verse kabeljauwfilet, bestrooid met grofgemalen zwarte en roze peperkorrels en zeezout. Besprenkeld met olijfolie en citroensap en gegarneerd met kropslaharten en tuinkruiden.
CASSANOVA
Warme toost, belegd met plakjes in boter gesauteerde ham en stukjes gebakken ananas. Gegarneerd met gehakte walnoten en schijfjes ontvelde tomaat.
CATALANE
Warme toost, bedekt met gekookte, gepelde mosselen, genappeerd met een saus van ingekookt mosselvocht, gemonteerd met vlokken koude boter en afgemaakt met mierikswortel en knoflook.
CHA RAM
Rijstvelletjes, bestreken met een mengsel van azijn en water, belegd met een gepelde steurgarnaal en stukjes lenteui. Strak dichtgevouwen in de vorm van een driehoek en gefrituurd. Geserveerd met een Vietnamese dipsaus van limoensap, vissaus, geraspte wortel, gehakte chilipeper en gehakte knoflook.
CHAMPIGNONS AU FROMAGE
Warme toost, belegd met plakken gekookte ham en in boter gesauteerde champignons of champignonragout. Hierop een plak kaas, bestrooid met paprikapoeder en geglaceerd. Gegarneerd met slaharten en schijfjes ontvelde tomaat.
CHAMPIGNONS BOURGUIGNONNE
Champignonhoedjes, gedresseerd in een slakkenpannetje, overgoten met sauce bourguignonne en in de oven gegaard. Geserveerd met stokbrood.