menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Wijnen » Druiven » Pagina 3

Druiven

Wijnmakers zijn zich bewust geworden van de invloed van de druivenvariëteit op een wijn. Karakter, geur en smaak van wijn worden bepaald door de soort druif. Omdat de moderne vinificatie erop gericht is de essentie van de druif over te brengen op de wijn, zien we steeds vaker de naam van de druivensoort op het etiket verschijnen. We leven, anders gezegd, in het tijdperk van de monocépages of verital wines – wijnen dus van één enkele druiven variëteit. In onderstaand overzicht worden de populairste wijndruiven beschreven die, als mono druif of in assemblages, veelvuldig op de proeftafel verschijnen. In de beschrijvingen is vooral aandacht besteed aan de karakteristieke geur- en smaakkenmerken, de wijn stijl van het betreffende ras. De soorten zijn alfabetisch gerangschikt.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 7
  • Volgende »

DORNFELDER

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Dit druivenras, leverancier van de bekendste Duitse rode wijn, is een door August Herold ontwikkelde kruising tussen de helfensteiner en de heroldrebe. De kruising dateert uit 1956 en is recentelijk uitgeroepen tot Duitslands favoriete blauwe druif. Vooral in de Pfalz, Rheinhessen en Württemberg levert de dornfelder stevig gekleurde, dieptonige wijnen met een voor Duitse begrippen […]

EMIR

Geplaatst op: 27 november 2016

Emir

Emir is eén van de Turkse belangrijkste witte druiven, samen met Narince . Emir produceert lichte, verfijnde wijnen die het best jong gedronken worden.

FURMINT

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Het druivenras furmint wordt in Hongarije gebruikt als basis van de Tokaj, de legendarische en weelderige aszú-wijn van door nobele rotting verschrompelde druiven. Deze worden gekneusd en toegevoegd aan een doorg aans gedeeltelijk vergiste witte basiswijn, de Szamorodni. De zoetheid hangt af van het aantal puttonyos (emmers aszú-pulp) dat aan de basiswijn wordt toegevoegd. Tokajers […]

GAMAY

Geplaatst op: 28 oktober 2015

In de graniet- en kalkhoudende bodem van de Beaujolais resideert de gamay, die officieel gamay noir à jus blanc heet. Ongeveer 99 procent van de wijnakkers in het gebied is met gamay beplant en alle rode en rosé wijn van de Beaujolais wordt van deze blauwe druif gemaakt. Synoniem in Californië is de napa gamay. […]

GARNACHA, GRENACHE

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Een echte mengdruif; monowijnen van de garnacha komt men zelden tegen. Toch staan in Spanje, ZuidFrankrijk, Californië en delen van Australië enorme wijngaarden vol met deze druivensoort. Doorgaans speelt de garnacha in melanges een ondergeschikte rol, maar de druif kan ook een prominente positie innemen. Ze levert een verdienstelijke bijdrage aan melanges met andere druiven, […]

GEWURZTRAMINER, GEWÜRZTRAMINER

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Het woord Gewürz betekent kruidig. En kruidig is de gewürztraminer onmiskenbaar. Ze geldt als de meest exotische witte druif ter wereld en haar kruidigheid is zo uitgesproken dat wijn op basis ervan niet zomaar bij alles kan worden geschonken. Als dessert w ijn is de Gewürztraminer echter de perfecte begeleider van – bijvoorbeeld – pittige […]

GOUVEIO

Geplaatst op: 27 november 2016

Gouveio is een lokale naam voor in Spanje Godello gekweekt, en  in Dourovallei van Portugal gebruikte druif.

GRÜNER VELTLINER

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Onmiskenbaar afkomstig uit de zuidelijke Alpen wordt de innem en de grüner veltliner beschouwd als dé druif van Oostenrijk; de verbouw ervan beslaat zo’n 20.000 ha. De soort rijpt laat en heeft een zacht najaar nodig. Een gunstige aanplant en reductie van de oogs t zorgen voor verbazend goede wijnen die niet alleen stijl en […]

HÁRSLEVELÚ

Geplaatst op: 27 november 2016

Hárslevelű een traditionele meng partner in Tokaji, vernoemd naar de kalk blad zijn wijnen kunnen ruiken.

KALAVRYTINI BLACK

Geplaatst op: 27 november 2016

Een rode druivensoort van de Peloponnesos, Kalavrytino Black heeft een fruitig aroma en verfrissende smaak. Het is gevinifieerd op zichzelf of deelneemt aan rode blends.

KERNER

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Door kruising van de witte riesling en de blauwe trolliger verkreeg August Herold uit Württemberg in 1929 deze productieve druif. Rieslingtelers hebben een zwak voor het rieslingachtige karakter van de kerner. De druif levert wijnen met de voor Riesling kenmerkende frisse zuren; ze kunnen daardoor indrukwekk end lang rijpen. De druif leent zich uitstekend voor […]

KOSHU

Geplaatst op: 27 november 2016

Koshu

Koshu is  Japan’s belangrijkste druif voor het produceren van licht, delicate wijnen die het best jong gedronken kunnen worden.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 7
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact