Een druif die in het kader van het nieuw inrichten en beplanten van wijngaarden hoge ogen gooit. Deze Spaanse wijnstok is door de producenten in Rioja enthous ia st omarmd en ingezet voor de productie van frisse witte wijnen. De druif levert een royale hoeveelheid aromatische en lichtkruidige most die in Frankrijk wordt gebruikt voor […]
Druiven
Wijnmakers zijn zich bewust geworden van de invloed van de druivenvariëteit op een wijn. Karakter, geur en smaak van wijn worden bepaald door de soort druif. Omdat de moderne vinificatie erop gericht is de essentie van de druif over te brengen op de wijn, zien we steeds vaker de naam van de druivensoort op het etiket verschijnen. We leven, anders gezegd, in het tijdperk van de monocépages of verital wines – wijnen dus van één enkele druiven variëteit. In onderstaand overzicht worden de populairste wijndruiven beschreven die, als mono druif of in assemblages, veelvuldig op de proeftafel verschijnen. In de beschrijvingen is vooral aandacht besteed aan de karakteristieke geur- en smaakkenmerken, de wijn stijl van het betreffende ras. De soorten zijn alfabetisch gerangschikt.
MALBEC
De malbec speelt als wijndruif zelden een solorol. In Bordeaux levert de druif een (kleine) bijdrage aan sommige assemblages, voornamelijk om beide cabernets te verzachten. Alleen in de rode Cahors speelt de malbec een prominente rol. De druif wordt ook gebruikt in Argentinië, Chili en Zuid-Australië, waar hij zorgt voor zachte rode wijnen met rijp […]
MALVASIA
Zeer oud druivenras van Griekse herkomst, met een vertakt netwerk van variëteiten. Met de muscatfamilie hoort de malvasia tot de oudste cultuur- druiv en. De reeds in de Oudheid bekende druif brengt tegenw oord ig nog steeds indrukwekkende wijnen voort, zowel zeer zoete als aangenaam droge. De kleur van de rijpe vruchten varieert van wit […]
MARATHEFTIKO
Maratheftiko heeft donkere huid ras afkomstig uit het eiland Cyprus. Maratheftiko is van oudsher geplant in gemengde wijngaarden om de kleur en het lichaam van de meer productieve versterken Mavro , hoewel er een enkele-wijngaard aanplant is. Langzaam stijgt de kwaliteit ervan. De beste voorbeelden zijn diep gekleurd en rijk aan donkere bessen.
MAVRUD
Mavrud is een Balkan wijnstok met een echte potentieel en intens rijke maar droge en tannine wijn, een specialiteit van Assenovgrad wordt in de buurt van Plovdiv te Bulgarije geproduceerd.
MERLOT
De merlot heeft de reputatie de wederhelft te zijn van de cabernet sauvignon. Beide druiven omarmen elkaar immers in het Bordeauxmengsel. Toch zijn er in de Bord eaux regio’s waar de merlot in de assemblages de hoofdrol speelt, hooguit terzijde gestaan door beide cabernets die voor wat ruggengraat zorgen. Recent bouwde de merlot een wereldwijde reputatie […]
MONTEPULCIANO
Wie deze stok op de juiste wijze aanplant, zal er veel plezier aan beleven. Daar weten ze in zijn geboortestreek, het Italiaanse wijngewest Abruzzen, van mee te praten. De druif domineert in de Montepulciano d’Abruzzo: in het ideale geval een diepgetinte, naar pruimen geurende rode wijn. Ook in wijnen uit andere Midden-Italiaanse streken, van Marche […]
MOURVÈDRE
Hoewel de druif vaak een Franse herkomst wordt toegedicht, is het blauwe ras mourvèdre – als monastrell – afkomstig van de Catalaanse kust. De karaktervolle druif was bijna van Spaanse bodem – en daarmee misschien wel van de aardbodem – verdwenen als wijnbouwers in de Midi haar niet van de ondergang hadden gered. Mourvèdre is […]
MTSVANE
Mtsvane, Mtsvane Kakhuri , een oud ras van nature voor in de regio Kakheti van Zuidoost-Georgië.
MÜLLER-THURGAU
Druif met een vage herkomst. Een recent DNAonderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om een kruising van twee rieslingrassen. De soort vormt een compromis tussen de aristocratische allure van de riesling en meer commerciële aspecten als resistentie tegen ziekten, vroege rijping en een hoge opbrengst. Sommigen bewonderen de wijn van deze druif; critici verwijt en […]
MUSCAT BLANC À PETITS GRAINS
De naam muscat staat voor een historisch bolwerk in druivenland. De familie kent vele telgen, maar slechts vier produceren wijn van enige importantie. Dat zijn de muscat blanc à petits grains, de muscat of Alexandria, de muscat ottonel en de muscat Hamburg. Het MiddellandseZeegebied is de bakermat van de muscat à petits grains, het oudste […]
NARINCE
Narince is een belangrijke Turkse ras geteeld voor zowel wijn als tafeldruiven.