menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Wijnen » Druiven » Pagina 4

Druiven

Wijnmakers zijn zich bewust geworden van de invloed van de druivenvariëteit op een wijn. Karakter, geur en smaak van wijn worden bepaald door de soort druif. Omdat de moderne vinificatie erop gericht is de essentie van de druif over te brengen op de wijn, zien we steeds vaker de naam van de druivensoort op het etiket verschijnen. We leven, anders gezegd, in het tijdperk van de monocépages of verital wines – wijnen dus van één enkele druiven variëteit. In onderstaand overzicht worden de populairste wijndruiven beschreven die, als mono druif of in assemblages, veelvuldig op de proeftafel verschijnen. In de beschrijvingen is vooral aandacht besteed aan de karakteristieke geur- en smaakkenmerken, de wijn stijl van het betreffende ras. De soorten zijn alfabetisch gerangschikt.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

MACABEO

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Een druif die in het kader van het nieuw inrichten en beplanten van wijngaarden hoge ogen gooit. Deze Spaanse wijnstok is door de producenten in Rioja enthous ia st omarmd en ingezet voor de productie van frisse witte wijnen. De druif levert een royale hoeveelheid aromatische en lichtkruidige most die in Frankrijk wordt gebruikt voor […]

MALBEC

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De malbec speelt als wijndruif zelden een solorol. In Bordeaux levert de druif een (kleine) bijdrage aan sommige assemblages, voornamelijk om beide cabernets te verzachten. Alleen in de rode Cahors speelt de malbec een prominente rol. De druif wordt ook gebruikt in Argentinië, Chili en Zuid-Australië, waar hij zorgt voor zachte rode wijnen met rijp […]

MALVASIA

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Zeer oud druivenras van Griekse herkomst, met een vertakt netwerk van variëteiten. Met de muscatfamilie hoort de malvasia tot de oudste cultuur- druiv en. De reeds in de Oudheid bekende druif brengt tegenw oord ig nog steeds indrukwekkende wijnen voort, zowel zeer zoete als aangenaam droge. De kleur van de rijpe vruchten varieert van wit […]

MARATHEFTIKO

Geplaatst op: 26 november 2016

Maratheftiko heeft donkere huid ras afkomstig uit het eiland Cyprus. Maratheftiko is van oudsher geplant in gemengde wijngaarden om de kleur en het lichaam van de meer productieve versterken Mavro , hoewel er  een enkele-wijngaard aanplant is. Langzaam stijgt de kwaliteit ervan. De beste voorbeelden zijn diep gekleurd en rijk aan donkere bessen.

MAVRUD

Geplaatst op: 25 november 2016

Mavrud

Mavrud is een Balkan wijnstok met een echte potentieel en intens rijke maar droge en tannine wijn, een specialiteit van Assenovgrad wordt in de buurt van Plovdiv te Bulgarije geproduceerd.

MERLOT

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De merlot heeft de reputatie de wederhelft te zijn van de cabernet sauvignon. Beide druiven omarmen elkaar immers in het Bordeauxmengsel. Toch zijn er in de Bord eaux regio’s waar de merlot in de assemblages de hoofdrol speelt, hooguit terzijde gestaan door beide cabernets die voor wat ruggengraat zorgen. Recent bouwde de merlot een wereldwijde reputatie […]

MONTEPULCIANO

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Wie deze stok op de juiste wijze aanplant, zal er veel plezier aan beleven. Daar weten ze in zijn geboortestreek, het Italiaanse wijngewest Abruzzen, van mee te praten. De druif domineert in de Montepulciano d’Abruzzo: in het ideale geval een diepgetinte, naar pruimen geurende rode wijn. Ook in wijnen uit andere Midden-Italiaanse streken, van Marche […]

MOURVÈDRE

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Hoewel de druif vaak een Franse herkomst wordt toegedicht, is het blauwe ras mourvèdre – als monastrell – afkomstig van de Catalaanse kust. De karaktervolle druif was bijna van Spaanse bodem – en daarmee misschien wel van de aardbodem – verdwenen als wijnbouwers in de Midi haar niet van de ondergang hadden gered. Mourvèdre is […]

MTSVANE

Geplaatst op: 26 november 2016

Mtsvane, Mtsvane Kakhuri , een oud ras van nature voor in de regio Kakheti van Zuidoost-Georgië.

MÜLLER-THURGAU

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Druif met een vage herkomst. Een recent DNAonderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om een kruising van twee rieslingrassen. De soort vormt een compromis tussen de aristocratische allure van de riesling en meer commerciële aspecten als resistentie tegen ziekten, vroege rijping en een hoge opbrengst. Sommigen bewonderen de wijn van deze druif; critici verwijt en […]

MUSCAT BLANC À PETITS GRAINS

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De naam muscat staat voor een historisch bolwerk in druivenland. De familie kent vele telgen, maar slechts vier produceren wijn van enige importantie. Dat zijn de muscat blanc à petits grains, de muscat of Alexandria, de muscat ottonel en de muscat Hamburg. Het MiddellandseZeegebied is de bakermat van de muscat à petits grains, het oudste […]

NARINCE

Geplaatst op: 27 november 2016

Narince

Narince is een belangrijke Turkse ras geteeld voor zowel wijn als tafeldruiven.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact