menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Wijnen » Druiven » Pagina 5

Druiven

Wijnmakers zijn zich bewust geworden van de invloed van de druivenvariëteit op een wijn. Karakter, geur en smaak van wijn worden bepaald door de soort druif. Omdat de moderne vinificatie erop gericht is de essentie van de druif over te brengen op de wijn, zien we steeds vaker de naam van de druivensoort op het etiket verschijnen. We leven, anders gezegd, in het tijdperk van de monocépages of verital wines – wijnen dus van één enkele druiven variëteit. In onderstaand overzicht worden de populairste wijndruiven beschreven die, als mono druif of in assemblages, veelvuldig op de proeftafel verschijnen. In de beschrijvingen is vooral aandacht besteed aan de karakteristieke geur- en smaakkenmerken, de wijn stijl van het betreffende ras. De soorten zijn alfabetisch gerangschikt.

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

NEBBIOLO

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Deze druif domineert in de heuvels van Piemonte, in het noordwesten van Italië. De Italiaanse wijnbouwers planten de wijnstokken hoog op de hellingen, waar ze het meest profiteren van de herfstzon en sensationele wijnen kunnen opleveren, zoals de Barolo, Barbaresco en Gattinara. In de schaduw van deze grote drie staan echter nog talloze andere nebbiolowijnen. […]

PETIT VERDOT

Geplaatst op: 8 augustus 2016

Petit verdot

Misschien is de Petit Verdot (Klein Grünling) wel een van de beste druivensoorten ter wereld. De druif heeft een dikke schil, is zeer klein en heeft een laag rendement, vandaar de naam. Een van de traditionele klassieke zwarte druivensoorten goedgekeurd voor het mengen in Bordeaux, wijnmakers over het algemeen gebruik van de Petit Verdot druif als […]

PINOT BLANC

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Een onterecht onderschatte druif. Vooral als charming Chardonnay in de buurt is, krijgt de pinot blanc assepoesterachtige trekjes. Want de pinotdruif heeft weliswaar het aromaprofiel van de chardonnay, maar mist de glamour. Net als de pinot gris is de pinot blanc een mutatie van de blauwe pinot noir. De druif is een allemansvriend en levert […]

PINOT GRIS

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De kruidige telg van de pinotfamilie. Na het succes van de blauwe pinot is nu ook de ster van de pinot gris rijzende. De wijnen van deze druif hebben zeer veel karakter en krijgen – mits droog gevinifieerd – ook inter- nat ionaal veel aandacht op de wijnkaart. Reden: Pinot gris laat zich gemakkelijk met […]

PINOT NOIR

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Pinot noir is een kwetsbare rode druif uit het hartje van de Bourgogne. Haar wijn is zo verleidelijk, fluwelig, geparfumeerd en moeilijk te maken dat veel wijnmakers het als hoogste ideaal zien uit de pinot noir een vrai bourgogne te creëren. Heeft Cabernet sauvignon de gedistingeerde uitstraling van een Bordeaux, dan straalt de Pinot noir […]

PINOTAGE

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Deze Kaapse lieveling, de eigen druif van Zuid-Afrika, is een vlezige kruising tussen de cinsaut (die domineert) en de pinot noir. De druif combineert de kwaliteit van de pinot noir met de productiviteit van de cinsaut. In haar thuisland levert de druif een veelheid van wijntypen, van soepele niemendalletjes tot dieptonig e, geconcentreerde en vaak […]

PORTUGIESER

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De portugieser is een allemansvriend zonder veel allure. De druif komt niet uit Portugal, zoals de naam doet vermoeden, maar waarschijnlijk uit Midden-Europa. Omdat ze vroeg in het seizoen rijpt staat Portugieserwijn in de herfst als karafwijn klaar voor de horden dagjesmensen die in het najaar de lokale taveernes in het Duitse Ahrgebied frequenteren – […]

QUAGLIANO

Geplaatst op: 8 maart 2017

Quagliano, gASTROPEDIA

Quagliano is een blauwe Italiaanse druif uit de regio Piemonte. Het wordt gebruikt in een aantal relatief lage alcohol en koolzuurhoudend rode wijnen. Quagliano wordt voornamelijk geteeld in Colline Saluzzesi , waar het doorgaans wordt gemengd met Nebbiolo , Barbera , Pelaverga en Neyret .

RIESLING

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De riesling heeft de reputatie ‘s werelds fijnste witte druivenras te zijn. Geen andere variëteit is in staat de invloedrijke bodemaspecten zo verfijnd in de wijn weer te geven zonder het eigen karakter te verliezen – en is tegelijk ert ijd geprezen om zowel haar onberispelijke droge wijnen als haar zoete klassiekers. Vooral de zuurgraad […]

RKATSITELI

Geplaatst op: 25 november 2016

Rkatsiteli

Rkatsiteli is een Georgische ras dat de zuurgraad goed behouden en wordt op grote schaal geteeld in Oost-Europa, met name Rusland, Bulgarije, Roemenië en China (waar het bekend staat als Baiyu ). Het is ook erg goed in het weerstaan van koud en is gegroeid in de staat New York’s bij Finger Lakes.

SANGIOVESE

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De naam ‘sangiovese’ zou zijn afgeleid van sanguis jovis, het ‘bloed van Jupit er’. Hoewel Toscane de herkomst van deze druif claimt, is de gehele Italiaanse laars ermee beplant. Sangiovese vormt het voornaamste bestanddeel van Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano en van een reeks ambitieuze Toscaanse wijnen die schaamteloos tot vino […]

SANKT LAURENT

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De naam sankt laurent is niet toevallig gekozen. De druif (een pinotmutant) begint haar rijpingsperiode namelijk omstreeks tien augustus, de naamdag van Sint Laurentius. Hoewel van Elzasser oorsprong, is de sankt laurent algemeen erkend als een Oostenrijks druivenras. Enthousiaste wijnbouwers hebben het daar tot een van de vier belangrijkste blauwe-druivenrassen gemaakt. Wijnstijl: Bij een beperkt […]

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact