menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Wijnen » Druiven » Pagina 6

Druiven

Wijnmakers zijn zich bewust geworden van de invloed van de druivenvariëteit op een wijn. Karakter, geur en smaak van wijn worden bepaald door de soort druif. Omdat de moderne vinificatie erop gericht is de essentie van de druif over te brengen op de wijn, zien we steeds vaker de naam van de druivensoort op het etiket verschijnen. We leven, anders gezegd, in het tijdperk van de monocépages of verital wines – wijnen dus van één enkele druiven variëteit. In onderstaand overzicht worden de populairste wijndruiven beschreven die, als mono druif of in assemblages, veelvuldig op de proeftafel verschijnen. In de beschrijvingen is vooral aandacht besteed aan de karakteristieke geur- en smaakkenmerken, de wijn stijl van het betreffende ras. De soorten zijn alfabetisch gerangschikt.

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

SAPERAVI

Geplaatst op: 26 november 2016

Saperavi

Saperavi is een inheemse wijnstok uit Georgië. Het produceren van diep-gekleurde wijnen (met dank aan het roze vlees van zijn druiven) met uitgesproken zuurgraad en, meestal, tannine. Wijnen  reageren goed op de vergrijzing. Saperavi Severny is een hybride ontworpen druif om zeer koude winters te weerstaan door het opnemen van Mongoolse genen.

SAUVIGNON BLANC

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De is van Franse oorsprong maar ondervindt toenemende competitie van elders: de ‘chardonnaygekte’ was amper overgewaaid of de ‘sauvignonrage’ greep om zich heen. De druif is befaamd om haar ongemeen verfriss ende persoonl ijkh eid – met als essentie haar aroma, met groenige, kruidachtige aspecten waarin kruisbes en asperge een rol spelen. Wijnstijl: De druif […]

SAVATINO

Geplaatst op: 27 november 2016

Savatiano

Savatiano wordt op grote schaal aangeplant Griekse wijnstok, gebruikt om bulk toe te voegen aan retsina, hoewel Assyrtiko en Rhoditis kunnen worden toegevoegd voor de knapperigheid.

SCHEUREBE

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Een druif die carrière maakt en in Duitsland al familiair ‘Scheu’ wordt genoemd. De aanplant bevindt zich voornamelijk in Nahe, Franken, Rheinhessen en Pfalz. De soort heeft enkele pluspunten. Ze is winterhard en goed in het oppikken van het karakter van het ‘terroir’ en zorgt voor uitbund ige, druifa chtig e aroma’s in dessertwijnen van […]

SÉMILLON

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Onderschatte edele druivenvariëteit die voor het merendeel met sauvignon blanc wordt vermengd als basis voor de grote zoete wijnen van Sauternes & Co en soortgelijke wijnen van elders. Sémillon levert weelderig fruit en een rijke, vettige smaak; de druif is geliefd om haar vatbaarheid voor nobele rotting. Synoniemen zijn in Amerika en Australië semillon (zonder […]

SILVANER, SYLVANER

Geplaatst op: 28 oktober 2015

‘Neutraalaromatisch’ is de juiste omschrijving van wijn op basis van de silvanerdruif. Binnen de Duitse wijngrenzen een veel aangeplante soort, vooral in Frankenland; daarbuiten echter daalt het areaal gestaag. Dat is spijtig, want silvanerwijn heeft wel degelijk kwaliteiten en een smaakprofiel dat juist beginnende wijnliefhebbers over de streep helpt. Synoniemen in Zwitserland zijn gros rhin […]

SYRAH, SHIRAZ

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Vroeger verdween deze druif anoniem in de gistkuipen, momenteel wordt ze steeds meer gewaardeerd. Hoewel mourvèdre en grenache haar favoriete partners zijn, vormt de blauwe syrah ook een geslaagde blend met de cabernet sauvignon. Vooral buiten Europa wordt de shiraz steeds vaker puur verwerkt, en met verrassende resultaten. Zo produceert Australië een overvloed aan gecorseerde […]

TEMPRANILLO

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Een druif met een puur Spaans temperament. Hoewel de tempranillo vooral de basis van de Rioja is, staat deze wijnstok in vrijwel alle wijngaarden van Spanje. In tal van Spaanse mengsels verschijnt hij in verschillende gedaanten, van zijdezachte charmeur tot robuuste superwijn. Spaanse synoniemen zijn cencibel, ull de llebre, tinto fino en tinto de país. […]

TINTA BARROCA

Geplaatst op: 27 november 2016

Tinta Barroca is een stevige portdruif, wordt  ook aangeplant in Zuid-Afrika waar daar maken ze tafelwijn van .

TINTA CÁO

Geplaatst op: 27 november 2016

Tinta Cão is ook  een oude port ras geteeld in de Douro en Dão, regio’s in het noorden van Portugal.

TOURINGA FRANCA

Geplaatst op: 27 november 2016

Touriga Franca

Touriga Franca is een Geparfumeerd, goede kwaliteit port ras dat nog op grote schaal in Portugal wordt geplant dan Touriga Nacional in wiens schaduw zou kunnen worden gezegd dat wegkwijnen.

TOURINGA NACIONAL

Geplaatst op: 27 november 2016

Touriga Nacional

Touriga Nacional is de meest beroemde port ras geteeld in de regio Dão, en het produceren van uiterst geconcentreerd, donker, tannine wijnen met een onderscheidend florale noot in de jeugd. Dus onderscheidend zijn de wijnen gemaakt van dat het nu op grote schaal wordt gemaakt als een rassen tafelwijn in andere Portugese wijn regio’s en in […]

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact