Ook wel fiasco genoemd. De bolle, met raffia beklede fles voor Chianti. Hoewel dit flestype de Chiantiwijn bekend heeft gemaakt, wordt voor de betere Chianti’s de klassieke Bordeauxfles gebruikt. Iets slanker van vorm is de chiantigiana.
Flessen
Voor wijn is een fles de ideale verpakking. In een aantal gevallen is haar vorm specifiek voor soort en/of herkomst van wijn. De oorspronkelijke vorm van de fles is in de loop der tijden aan verandering onderhevig geweest. Uit lokale tradities en economische overwegingen ontstonden nieuwe flessenvormen die zich handhaafden of weer verdwenen. Hieronder, in alfabetische volgorde, namen, afbeeldingen en korte omschrijvingen van de belangrijkste flessentypen, benevens enkele algemene flessentermen en de namen van extra grote wijnflessen.
CHIANTIGIANA
Zie:Chiantifles.
DAME JEANNE
Fles met een inhoud van 12 normale flessen, in Engeland demijohn genaamd. Meestal zijn de flessen verkapt in een vlechtwerk. Ze dienden vroeger voor het laten rijpen van bijvoorbeeld madera.
E-TEKEN
Omdat bij bottelen rekening moet worden gehouden met een afwijking van de vula pparatuur, is een ‘gemiddeld afvulprincipe’ ingevoerd, gebaseerd op een systeem van gemiddelden. Iedere fles van een partij moet gemiddeld evenveel wijn bevatten als op het etiket met een e-teken is aangegeven.
FIASCO
Zie: Chiantifles.
FIOLE
Oorspronkelijk een handgeblazen en scheefgetrokken donkergroene fles, die typerend was voor Châteauneuf-du-Pape. Komt nog maar zelden voor.
FLESSENNAMEN UIT DE BIJBEL
Vooral wijnen uit Bordeaux en Champagne worden afgevuld in extra grote flessen, waarvan de namen vaak ontleend zijn aan de bijbelse geschiedenis. BALTHAZAR JÉROBOAM MAGNUM METHUSALEM NABUCHODONOSOR, NEBUCHADNEZAR RÉHOBOAM SALMANAZAR
FLESZIEKTE
Door de wijnproducent ook wel flessenziekte of maladie de la bouteille genoemd. Het is een tijdelijk kwaaltje dat bij wijn kort na het bottelen of in het voorjaar kan optreden op het moment dat de most werkt. Het duurt meestal maar kort en gaat vanzelf over.
FLÛTE D’ALSACE
De smalste van alle wijnflessen; slanker en zelfs iets langer dan de Rijn- en Moezelfles. Groen van kleur, hoewel voor de rode Elzasser pinotnoirwijn ook wel wit glas wordt gebruikt.
HALS
Een (wijn)flessenhals is smal om de kurk gelegenheid te geven de fles af te sluiten. De verdikking in de hals dient als druppelvanger bij het schenken.
JÉROBOAM
Fles met een inhoud van vier standaardflessen champagne of zes standaardflessen Bordeaux. De naam is afgeleid van het Hebreeuwse jérobaum: ‘God moge zich groot betonen’.
KALKOENTJE
Ook wel piccolo genoemd. Klein flesje voor mousserende wijn met een inhoud van 18,7 of 20 cl, voornamelijk gebruikt voor het serveren van wijn in vliegtuigen en treinrestauraties.
