menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Wijnen » Flessen » Pagina 2

Flessen

Voor wijn is een fles de ideale verpakking. In een aantal gevallen is haar vorm specifiek voor soort en/of herkomst van wijn. De oorspronkelijke vorm van de fles is in de loop der tijden aan verandering onderhevig geweest. Uit lokale tradities en economische overwegingen ontstonden nieuwe flessenvormen  die zich handhaafden of weer verdwenen. Hieronder, in alfabetische volgorde, namen, afbeeldingen en korte omschrijvingen van de belangrijkste flessentypen, benevens enkele algemene flessentermen en de namen van extra grote wijnflessen.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Volgende »

CHIANTIFLES

Geplaatst op: 20 februari 2016

Chiantifles, Gastropedia

Ook wel fiasco genoemd. De bolle, met raffia beklede fles voor Chianti. Hoewel dit flestype de Chiantiwijn bekend heeft gemaakt, wordt voor de betere Chianti’s de klassieke Bordeauxfles gebruikt. Iets slanker van vorm is de chiantigiana.

CHIANTIGIANA

Geplaatst op: 20 februari 2016

Zie:Chiantifles.

DAME JEANNE

Geplaatst op: 20 februari 2016

Fles met een inhoud van 12 normale flessen, in Engeland demijohn genaamd. Meestal zijn de flessen verkapt in een vlechtwerk. Ze dienden vroeger voor het laten rijpen van bijvoorbeeld madera.

E-TEKEN

Geplaatst op: 20 februari 2016

Omdat bij bottelen rekening moet worden gehouden met een afwijking van de vula pparatuur, is een ‘gemiddeld afvulprincipe’ ingevoerd, gebaseerd op een systeem van gemiddelden. Iedere fles van een partij moet gemiddeld evenveel wijn bevatten als op het etiket met een e-teken is aangegeven.

FIASCO

Geplaatst op: 20 februari 2016

Zie: Chiantifles.

FIOLE

Geplaatst op: 20 februari 2016

Oorspronkelijk een handgeblazen en scheefgetrokken donkergroene fles, die typerend was voor Châteauneuf-du-Pape. Komt nog maar zelden voor.

FLESSENNAMEN UIT DE BIJBEL

Geplaatst op: 20 februari 2016

Vooral wijnen uit Bordeaux en Champagne worden afgevuld in extra grote flessen, waarvan de namen vaak ontleend zijn aan de bijbelse geschiedenis. BALTHAZAR JÉROBOAM MAGNUM METHUSALEM NABUCHODONOSOR, NEBUCHADNEZAR RÉHOBOAM SALMANAZAR  

FLESZIEKTE

Geplaatst op: 20 februari 2016

Door de wijnproducent ook wel flessenziekte of maladie de la bouteille genoemd. Het is een tijdelijk kwaaltje dat bij wijn kort na het bottelen of in het voorjaar kan optreden op het moment dat de most werkt. Het duurt meestal maar kort en gaat vanzelf over.

FLÛTE D’ALSACE

Geplaatst op: 20 februari 2016

De smalste van alle wijnflessen; slanker en zelfs iets langer dan de Rijn- en Moezelfles. Groen van kleur, hoewel voor de rode Elzasser pinotnoirwijn ook wel wit glas wordt gebruikt.

HALS

Geplaatst op: 20 februari 2016

Een (wijn)flessenhals is smal om de kurk gelegenheid te geven de fles af te sluiten. De verdikking in de hals dient als druppelvanger bij het schenken.

JÉROBOAM

Geplaatst op: 20 februari 2016

JÉROBOAM, Gastropedia

Fles met een inhoud van vier standaardflessen champagne of zes standaardflessen Bordeaux. De naam is afgeleid van het Hebreeuwse jérobaum: ‘God moge zich groot betonen’.

KALKOENTJE

Geplaatst op: 20 februari 2016

Kalkoentje, gastropedia

Ook wel piccolo genoemd. Klein flesje voor mousserende wijn met een inhoud van 18,7 of 20 cl, voornamelijk gebruikt voor het serveren van wijn in vliegtuigen en treinrestauraties.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact