Vino noble (kwaliteitswijn) Deze uitdrukking wordt gebruikt om wijnen te beschrijven die een minimale ouderingstermijn van 18 maanden hebben ondergaan, hetzij in eikenhouten vaten met een maximumcapaciteit van 600 liter, hetzij op fles.
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
VINO NOVELLO (I)
Italiaanse nieuwe wijn, equivalent van de Franse Beaujolais Primeur.
VINO TIPICO (I)
Groep Italiaanse wijnen die kwalitatief een trapje lager staat dan de DOC-wijnen. Vergelijkbaar met de Franse > Vin de pays.
VINO VIEJO (S)
Vino viejo (oude wijn) Oude wijnen zijn wijnen die tenminste 36 maanden gerijpt zijn, waarbij het ouderingsproces sterk oxidatief van aard is geweest als gevolg van de invloed van licht, zuurstof, warmte of een samenspel van deze factoren.
VINS DE MOSELLE
Bijna verdwenen district langs de Franse Moezel, met eenvoudige witte wijnen en enkele > vins gris.
VINS DES SABLES DU GOLFE DU LION
Wijnen van een uitgestrekte wijngoed op de zandige en zoutrijke stranden van de Golfe du Lion en lange tijd eigendom van het Franse zoutbedrijf Salins du Midi. Inmiddels overgenomen door de wijngigant Val d’Orbieu.
VINS DU THOUARSAIS
Klein Frans wijngebied in het Loiredal, grenzend aan de Viefs Vendéens. Produceert voornamelijk witte wijnen van chenin blanc en chardonnay in de typen droog en mild.
VINS D’ESTAIGN
Zeer klein wijngebied in het zuidwesten van Frankrijk. Produceert voornamelijk eenvoudige rode wijn van de gamaydruif.
VINSOBRES
Een village uit het zuiden van het Rhônegebied. Produceert sterke rode wijnen met rijpingspot entieel.
VINTAGE (GB)
De wijnoogst van een bepaald jaar. Veelgebruikte term bij Champagnes en Ports.
VIOGNIER
hoofdstuk Druiven.
VISCOSITEIT
Mate van stroperigheid van vloeistoffen. Bij wijn sterk bepaald door de hoeveelheid glycerine die ontstaat tijdens het gistingsproces.