Iets wat zeer vluchtig is, verdampt sneller geeft veel vluchtige stoffen af die door mijn genoemde damp vormen, die het aroma doorgeeft aan de olfactischer receptoren. Alle wijnen zijn in meer of minder mate vluchtig. Hoe warmer ze zijn en hoe aromatischer het druivenras,\ waarvan ze gemaakt zijn. Des te vluchtiger de wijn zal zijn. […]
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
VOL
Een volle wijn heeft > body en geeft meestal ook een mondvullend smaakeffect.
VOLNAY
Zijdeachtige rode wijn uit het gelijknamige dorp in de Franse Côte de Beaune, tussen Pommard en Meursault. Verfijnd geurende, zacht en zijdeachtig smakende wijnen met fiks fruit. Verscheidene premiers crus.
VOLUME
Volume is een karaktertrek van een wijn met een volle smaak.
VOORLIJK
Een wijn wordt voorlijk genoemd als hij rijper smaakt dan op grond van de leeftijd te verwachten.
VOSNE-ROMANÉE
De subliemste rode wijnen uit de Côte de Nuits. Verscheidene grands crus en premiers crus. Elegante wijnen van uitmuntende kwaliteit. Domaine La Romanée Conti, La Tâche en Richebourg zijn toonaangevend.
VOUGEOT
Magnifieke rode wijnen uit de Franse Côte de Nuits, waar de oude abdij Clos de Vougeot ligt. Eén grand cru, eveneens Clos de Vougeot genaamd, en verscheidene premiers crus. Een overwegend substantiële smaak met een zinnelijke zachtheid.
VOUVRAY
Droge, halfdroge, zoete en mousserende witte wijnen, uitsluitend gemaakt van de pineau blanc de la loire (chenin blanc). Het gebied ligt op de rechteroever van de Loire. Vooral de gewetensvolle producenten uit het gebied zorgen voor verrukkelijke, karaktervolle wijnen.
VRAC, EN
Wijn die niet op fles in de handel wordt gebracht maar per vat of fust.
VRANAC
Druivenspecialiteit van Montenegro, in het voormalige Joegoslavië. Levert dieprode, extractrijke wijnen die gebaat zijn met houtrijping. De Macedonische tegenhanger heeft minder succes.
VROUWELIJK
Vrouwelijk wordt gezegd van wijnen die eerder zacht en licht zijn dan wijnen die robuust zijn met een hoog tanninegehalte.
VUURSTEENSMAAK
Vuursteensmaak is een smaak in wijn die doet denken aan het tegen elkaar wrijven van stenen. Deze impressie komt men vaak tegen in wijnen die afkomstig zijn van druiven die op een kalksteenbodem groeien, zoals in Sancerre. Deze minerale tonen gaan veelal later over naar geuren van kerosine of diesel, zoals men soms aantreft in […]