hoofdstuk Druiven.
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
WENEN
Oostenrijks wijnbouwgebied in en rond Wenen. Produceert voornamelijk witte wijnen, plus enige ferme rode. Fameuze wijndorpen zijn Grinzig en Heiligenstadt waar de jaarlijks de > Heurige stroomt. Ook hier de witte druiven grüner veltliner, riesling en chardonnay en de blauwe zweigelt en blauburgunder (pinot noir).
WESTERN AUSTRALIA
Wijnstaat in het westen van Australië, met Perth als hoofdstad. Margaret River en Swan Valley zijn de bekendste gebieden.
WHITE PORT
Witte Port.
WIJN FLESSEN
Volgt de deze link voor alle soorten wijn flessen.
WIJNSTEENZUUR
Eén van de drie zuren in wijn; de andere zijn citroenzuur en appelzuur. De aanwezigheid van wijnsteenzuurkristallen in de wijn is eerder een kwaliteitsbewijs dan een fout. De kristallen hebben geen smaak en kunnen verwijderd worden. Een tekort aan wijnsteenzuur is eerder een probleem.
WILDGEUR
Wildgeur is een element in het wijnboeket dat refereert naar de geur van wild.
WINE OF ORIGEN (ZA)
ZuidAfrikaanse kwaliteitsaanduiding die min of meer overeenkomt met het Franse appellation contrôlée.
WINZERGENOSSENSCHAFT (D)
Coöperatie van wijnbouwers. Ook wel Winzerverein genoemd.
WOOD PORTS
Verzamelnaam voor Ruby, Tawny en White Ports: doorgaans uit verschillende oogsten geassembleerde wijnen die in eikenhouten > pipes gedurende een variabele tijd te rijpen worden gelegd.
WRANG
Wrang wordt gezegd van een zure en groene wijn, te wijten aan overdreven tannines en zuren. Omdat zuren en een uitdrogend effect elkaar versterken, is een wrange wijn duidelijk onevenwichtig. Een wijn met een gebrek aan soepelheid en rondheid.
WÜRTTEMBERG
Groot wijnbouwgebied (11.000 ha) in het zuiden van Duitsland, langs de Neckar gelegen tussen de Bodensee en de Tauber. Produceert vooral lichte rode wijnen van trollinger, schwarzriesling en limberger. Riesling levert hier de beste witte wijn.