Autochtone witte druif uit het charmante moslimstadje Mostar in Bosnië. Strogele tot olijfgroene wijn, droog, harmonisch en levendig van smaak.
Glossarium wijnen
Dit glossarium geeft kort en bondig antwoord op vragen over wijn, van het planten van de druivenstok tot het genieten van het eindproduct. Dit uitgebreide gebied is zo breed mogelijk afgedekt. Het zoeken zal weinig problemen opleveren. Alfabetisch geordend volgen hieronder enige duizenden wijntermen en -namen die betrekking hebben op druivenrassen, de bereiding van wijn, de wijngebieden en de soorten wijn. Dat zijn soms gewone, soms ongewone en ook wel technische termen, waarvan de uitleg zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
ZINFANDEL
hoofdstuk Druiven.
ZOET
Aanduiding voor wijn met een hoog suikergehalte. Het zoetgehalte is doorgaans van natuurlijke oorsprong en ontstaat door de gisting halverwege te stoppen. De achtergebleven onvergiste suikers zorgen voor de zoetheid.
ZOUT (SMAAK WIJNEN)
De basissmaak zout is bij wijn minder sterk aanwezig dan zoet, zuur en bitter. Zoutachtige of zilte smaken proeven we soms in Fino en vooral in Manzanilla Sherry, en minder uitgesproken in Muscadet.
ZUIVER
Zonder vreemde of onaangename luchtjes.
ZUUR
Een van de vier basissmaken. Zuren zorgen in wijn voor houdbaarheid en smaak. Van teveel zuren wordt een wijn echter minder plezierig. Er is verschil tussen > organische zuren en minerale zuren.
ZWAAR
Vanouds een term die aangeeft dat een wijn ‘dik’ is en (te) veel alcohol bevat. ‘Zwaar’ kan echter ook betekenen dat de wijn door een tekort aan zuren onevenwichtig is.
ZWAVEL (sulfer)
Conserveringsmiddel dat in de wijnhandel wordt gebruikt voor het stoppen van de gisting, het bacterievrij maken van de wijnvaten en het ontsmetten van wijnflessen vóór het bottelen.
ZWEIGELT
Oostenrijkse kruising van > saint-laurent met > blaufränkisch (of limberger). Een rode-wijndruif met een kwalitatief bevredigende opbrengst. Ze levert een fruitige Beaujolaisachtige wijn met distinctie.
ZWICKER
Wijn die samengesteld uit verschillende druivenrassen in de Elzas.