Een van de koelste wijnbouwdistricten van de Australische staat New South Wales. Produceert veelbelovende rode wijnen van cabernet sauvignon, merlot, shiraz en pinot noir en succesvolle witte van gewurztraminer en riesling.
YECLA
Tot Oost-Spanje behorende DO, ten westen van de stad Alicante, met veel aanplant van monastrell en tempranillo en tegenwoordig ook cabernet sauvignon. Zondoorstoofde en fruitige rode, witte en roséwijnen.
YRAMINER
Gewürztraminer.
ZACHT
Wijn met te weinig en dus alleen van toepassing op rode wijn.
ZIBIBBO
Type moscatodruif, aangeplant in Sicilië en synoniem voor > muscat d’Alexandrie. De fijne oranjeachtige dessertwijn > Moscato di Pantelleria is er van gemaakt.
ZIEL
De welving in de bodem van de fles. Ze dient als versteviging van de fles en opvang van het depot.
ZIERFANDLER
Witte-druivenvariëteit die een wijn van het Silvanertype oplevert. De beste zierfandler groeit in Hongarije en in en om het Oostenrijkse Gumpoldskirchen.
ZIJDEACHTIG
Zijdeachtig wordt gezegd van vriendelijke, soepele en zachte wijnen met fijne en fluweelachtige tannines.
ZILAVKA
Autochtone witte druif uit het charmante moslimstadje Mostar in Bosnië. Strogele tot olijfgroene wijn, droog, harmonisch en levendig van smaak.
ZINFANDEL
Een van de oudste druiven van Californië. DNAonderzoek toonde een verwantschap aan tussen de zinfandel en de primitivo uit het Italiaanse Apulië, een druif die op haar beurt gelieerd is aan de Dalmatische plavac˘ mali. De zinfandel brengt een enorme diversiteit aan wijnen voort, van jamachtige Beaujolais tot fustgelagerde, Pomerolachtige soorten. De druif werd aanvankelijk […]
ZINFANDEL
hoofdstuk Druiven.
ZOET
Aanduiding voor wijn met een hoog suikergehalte. Het zoetgehalte is doorgaans van natuurlijke oorsprong en ontstaat door de gisting halverwege te stoppen. De achtergebleven onvergiste suikers zorgen voor de zoetheid.