De basissmaak zout is bij wijn minder sterk aanwezig dan zoet, zuur en bitter. Zoutachtige of zilte smaken proeven we soms in Fino en vooral in Manzanilla Sherry, en minder uitgesproken in Muscadet.
ZUIVER
Zonder vreemde of onaangename luchtjes.
ZUUR
Een van de vier basissmaken. Zuren zorgen in wijn voor houdbaarheid en smaak. Van teveel zuren wordt een wijn echter minder plezierig. Er is verschil tussen > organische zuren en minerale zuren.
ZWAAR
Vanouds een term die aangeeft dat een wijn ‘dik’ is en (te) veel alcohol bevat. ‘Zwaar’ kan echter ook betekenen dat de wijn door een tekort aan zuren onevenwichtig is.
ZWAVEL (sulfer)
Conserveringsmiddel dat in de wijnhandel wordt gebruikt voor het stoppen van de gisting, het bacterievrij maken van de wijnvaten en het ontsmetten van wijnflessen vóór het bottelen.
ZWEIGELT
Oostenrijkse kruising van professor Dr. Fritz Zweigelt geeft met meer dan 4000 ha de toon aan in Oostenrijk en komt er in bijna alle wijnstreken voor. Aan het eind van de vorige eeuw, toen rode wijn verscheidenheid aanplant begon te stijgen, de Blauer Zweigelt vertegenwoordigde het grootste deel van rode wijnen in de wijngaarden.Steeds meer beperken […]
ZWEIGELT
Oostenrijkse kruising van > saint-laurent met > blaufränkisch (of limberger). Een rode-wijndruif met een kwalitatief bevredigende opbrengst. Ze levert een fruitige Beaujolaisachtige wijn met distinctie.
ZWICKER
Wijn die samengesteld uit verschillende druivenrassen in de Elzas.