Naam voor de spierwitte, kalkrijke bodems van het sherrygebied rond het stadje Jerez de la Frontera (albo betekent ‘wit’). Hier komt de beste Sherry vandaan. alcohol Het product van de alcoholische gisting, wanneer suiker in de druif in alcohol en koolzuurgas wordt omgezet. Men spreekt van ethylalcohol ofwel consumptiealcohol.
ALBARIZAS
Albarizas is een wit gekleurde bodem, rijk aan kalksteen, die het best geschikt is voor de verbouw van wijnstokken in Jerez. Dit bodemtype heet in Montilla ‘alberos’.
ALCOHOLISCH
Geur- en smaakindruk waarbij alcohol overheerst. alcoholische gisting Bij dit natuurlijke proces zetten gistcellen suikers in de onvergiste most om in ethylalcohol en koolzuurgas.
ALCOHOLPERCENTAGE
Het alcoholgehalte in wijn varieert al naar gelang de voorschriften in een streek of land. Het etiket van in Nederland verkochte wijn moet het precieze alcoholgehalte vermelden
ALEATICO
Donkerblauwe druivenvariëteit met een muskaatkarakter, vooral in Zuid-Italië aangeplant en tot geurige zoete wijnen verwerkt.
ALELLA
Kleine DO in Spanje ten noorden van Barcelona, met witte wijnen van de druivenv ariëteit xarel-lo.
ALICANTE
Rode en witte wijnen uit Zuid-Spanje, in het achterland van Alicante.
ALIGOTÉ
Eenvoudige lokale witte druif uit de Bourgogne, naast de aristocratische chardonnay. De wijn is licht van kleur en smaak, maar wel iets wrang tot scherp. Met behulp van een scheutje crème de cassis wordt, in de vorm van Kir, de smaak veraangenaamd. Buiten de Bourgogne en een aantal Oost-Europese aanplantingen is de aligoté niet erg […]
ALIGOTÉ
Witte Druivenras (Hoofdstuk Druiven) dat veel in de Bourgogne is aangeplant. De wijn men er aldaar van maakt wordt dan veelal bourgogne Alogoté genoemd.
ALLIER
Eikenhout uit MiddenFrankrijk voor het vervaardigen van wijnvaten
ALMACENISTA
Een oude, niet geblende Sherry. Deze is gewoonlijk droog, donker van kleur en van zeer goede kwaliteit
ALMANSA
Oostelijk in Castilië-La Mancha ligt Almansa, met een aanplant van voornamelijk de blauwe druiven monastrell en garnacha tintorera (met gekleurd vruchtvlees), die langzamerhand door de tempranillo worden vervangen. De wijnen worden gekenmerkt door een sappige fruitigheid.