De meest noordelijk gelegen plaats van de Côte de Beaune met wijnen van grands crusstatus, als Corton voor rood en Corton-Charlemagne voor wit.
ALSACE
Elzas.
ALTO ADIGE
Italiaans wijndistrict rond Bolzano, het voormalige Zuid-Tirol in de noordel ijke helft van wijnbouwgebied Trentino-Alto Adige. Vooral veel witte wijn, ook rood en rosé.
ALVARINHO
> hoofdstuk Druiven
AMABILE (I)
Letterlijk ‘beminnelijk’, een wijnterm voor halfzoet wijn, met 10 tot 15 gram restsuiker per liter, iets zoeter dan > abboccato
AMARO
Wijnterm voor bitter.
AMARONE
Wijnterm voor wijnen van half ingedroogde druiven, vooral geproduceerd in de Italiaanse provincie Veneto.
AMBER
Na een lange rijping of na oxidatie worden witte wijnen amberkleurig, een kleur van donkergoud met donkerbruine toetsen. Bij zoete wijnen is deze kleur een teken van langdurige flesrijping en is deze erg in trek.
AMER PICON
Frans aperitief samengesteld uit wijn, wijndestillaat, sinaasappelschillen, vele kruiden en kinabast.
AMFOOR
Afgeleid van de Griekse amfora. Wordt gebruik voor onder andere de Franse Savoiewijnen. Ook in het Italiaanse wijngebied Marken is de amfoor in gebruik, en wel voor de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Flesmodel naar oude aardewerken voorbeeld.
AMONTILLADO
Een gerijpte Fino Sherry met impressie van hazelnoot. Na acht jaar sterft de flora af en wordt de wijn met alcohol versterkt. Daarna rijpt Amontillado verder als > Oloroso. Amontillado wordt tegenwoordig ook wel gebruikt om een Medium Sherry aan te duiden.
AMOROSO
Zoete versie van het sherrytype Oloroso, een lichte variant dessertsherry.