Oude maat die werd gebruikt in de Nederlandse wijnhandel. een anker komt overeen met 48 flessen wijn. Hoeveel een precies in liters is, is moeilijk te aan te geven. Omdat met er op verschillende plaatsen verschillende betekenissen toekent. De meeste gebruikte hoeveelheid is is 3,8 liter.
ANNATA (I)
Jaargang, oogstjaar.
ANNÉE JALOUSE (F)
Een moeilijk te beoordelen wijnjaar. Door plaatselijke, grote klimaatverschillen kan de kwaliteit van wijnen uit één streek zodanig verschillen, dat geen standaard kwaliteit kan worden opgegeven.
AÑO (S)
Jaar, gebruikt als leeftijdsaanduiding bij wijn.
ANREICHEREN (D)
Het verrijken van most met suiker voordat de gisting op gang komt. De suiker gist volledig mee tot alcohol en mag nimmer dienen om het eindproduct te zoeten ( > chaptaliseren).
AOC
Appellation d’origine contrôlée. Appellation d’origine Contrôlée (vaak afgekort tot AOC of soms tot AC) is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. De Appellation d’Origine Contrôlée bepaalt de regels op basis waarvan binnen een bepaald gebied wijn geproduceerd moet worden. Een AOC kan betrekking hebben op een hele regio, deelgebied, dorp, of specifieke wijngaard. Voor de consument geldt de […]
AP-NUMMER (D)
Amtliche Prüfungsnummer. Verplicht controlenummer op Duitse wijnetiketten. Alle Duitse kwaliteitswijnen met predikaat worden door een proefcommiss ie onderzocht en krijgen een nummer dat aanduidt welk onderzoekstation de wijn heeft gecontroleerd en waar het wijnb edrijf is gevestigd (postcode). Verder bevat het AP-nummer het nummer van het bedrijf, het partijnummer en het jaar van controle
APERITIEF
Afgeleid van het Latijnse aperitivus (= eetlustopwekkend). Een openingsdrankje dat de maag stimuleert mag niet te indringend van smaak zijn. De smaakpapillen zouden daardoor verdoofd kunnen worden, waardoor voedsel en wijn niet goed meer zijn te proeven. Aan een verfijnde dis met goede wijnen kunnen dus beter geen anijsdranken of sterk alcoholische dranken voorafgaan.
APPELIG
Sommige jonge chardonnays ruiken zo, al duidt de geur van onrijpe appels op te veel appelzuur.
APPELLATION D`ORIGINE PROTÉGÉE
AOP : Appellation d’origine protégée (beschermde oorsprongsbenaming) De wijn wordt geproduceerd in een afgebakend wijngebied dat, samen met de natuurlijke invloeden en die van de mens, de kwaliteit en eigenschappen van de wijn bepaalt. Er is een dossier opgesteld waarin de productieomstandigheden worden beschreven.
APPELLATION D’ORIGINE CONTRÔLÉE aoc (F)
Gecontroleerde Franse herkomstbenaming, waarbij onder andere de afbakening van het productiegebied, de druivenvariëteit(en), de opbrengst per hectare en het minimale alcoholgehalte wettelijk zijn omschreven. Alle AOC-wijnen worden van overheidswege (via het instituut > INOA) officieel gekeurd.
APPELZUUR
Het belangrijkste zuur in druiven. Naast appelzuur zijn ook melkzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur van belang. Appelzuur wordt tijdens de > malolactische gisting afgebroken tot melkzuur.