Noemt men een harde ruwe wijn.
APREMONT
Een cru van de Vin de Savoie; geeft een witte, floraal geurende, soms licht parelende wijn.
APULIË
Wijnbouwgebied in het uiterste zuiden van Italië (Puglia), in de hak van de laars. Aanvankelijk leverancier van grote hoeveelheden bulkwijnen; momenteel wijnen van toenemende kwaliteit
AQUILEA
Italiaans wijngebied in Friuli, vanaf de Adriatische kust noordwaarts. Wijnen van afzonderlijk gevinifieerde druiven zijn de twee Cabernets, Merlot, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Refosco, Riesling Romano en Tocai.
ARBOIS
Omvangrijkste AOC van de Jura voor de wijnen in de omgeving van Arbois. Rode wijnen van onder andere pinot noir en de lokale druif trousseau, witte van chardonnay. Zeldzame specialiteiten in de Jura zijn Vin Jaune en Vin de Paille.
ARMAGNAC
hoofdstuk Glossarium dranken.
ARNEIS
Witte druivenvariëteit uit het Noord-Italiaanse gebied Piemonte.
AROMA
De beste omschrijving is ‘de geur van de smaak’.
AROMATISCHE
Zeer geurig, bijvoorbeeld druiven variëteiten van sauvignon en riesling.
ARÔME DE BOUCHE (F)
Indirecte geur die wordt waargenomen als de geproefde wijn zich in de mond bevindt en de lucht via de keelholte het reukzintuig bereikt.
ARZENTE
Italiaanse benaming voor een wijn destillaat.
ASSEMBLAGE
Het samenvoegen van wijnen uit verschillende vaten, maar van gelijke herkomst en kwaliteit, om een gewenst eindproduct te krijgen. De wijnen kunnen van verschillende druivenvariëteiten afkomstig zijn.