Canihua, ook wel Kaniwa genoemd, is een soort zaad, die voornamelijk in het Andesgebergte in Peru en Bolivia groeit. De plant waaraan Canihua groeit is een relatief sterke plant en groeit dan ook op grote hoogte. Op deze grote hoogte heeft het plantje voornamelijk te kampen met droogte en vrieskou. Canihua heeft veel overeen met Quinoa en dan vooral de smaak. Dit komt omdat ze familie van elkaar zijn en om deze reden draagt Canihua ook wel de bijnaam “mini-Quinoa”. Canihua heeft meerdere bijnamen en wordt ook wel “Graan voor de Inca’s” genoemd, omdat zij dit zaad gebruikten als graan. Officieel is het geen graan maar een zaad. Ook de Azteken aten vroeger veel Canihua, het zaad wordt dus al een lange tijd door de mens geconsumeerd.
Bewaaradvies: Canihua kunt u het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren. Niet in de koelkast!
Voordelen van Canihua
In Canihua tref je een variëteit aan verschillende voedingstoffen, zoals: Vitamine B2, B1, kalium, ijzer, vezels etc. Het aantal vitaminen, mineralen en overige voedingsstoffen verschillen per oogst/seizoen.
Hoe te gebruiken?
Canihua is goed te gebruiken in diverse gerechten, bijvoorbeeld: gemengd met fruit, in soepen of voor het bakken van brood. Het is ook te gebruiken in salades of voor het maken van pannenkoeken.