menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Irish beef Club
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Productinformatie » Vis » Vis soorten » AAL, PALING EUROPESE (Anguilla anguilla).

AAL, PALING EUROPESE (Anguilla anguilla).

Geplaatst op: 9 december 2015

AAL, PALING EUROPESE (ANGUILLA ANGUILLA)., Gastropedia
AAL, PALING EUROPESE (ANGUILLA ANGUILLA).

Aal, Paling, Europese, (Anguilla anguilla) heeft een maximale lengte 1,2 m. Grote exemplaren zijn vrouwtjes; mannetjes worden niet langer dan c.a. 50 cm. Europese paling wordt geboren in Atlantische Oceaan. Omdat de voorplanting nog nooit is waargenomen weten we de exacte plaats van voortplanting niet. We nemen aan dat dit gebeurd in de Sargassozee ten noorden van Bermuda. Daar worden de kleinste larfjes gevonden van de Europese paling. Deze, enkele centimeters grote, larfjes drijven passief met de Golfstroom mee naar de kusten van natuurlijke leefgebied. Jaarlijks komen miljarden glasalen voor de kusten. Alle Europese palingen binnen het immens grote leefgebied zijn genetisch gelijk. Onderweg ondergaat de larve

(Lat.: Leptocephalus) een metamorfose en verandert in een 6 centimeter kleine volledig doorzichtige, en als paling herkenbare, glasaal.

Naamsverandering

Vanaf dat moment draagt het dier de Latijnse naam+ Anguilla Anguilla. De doorzichtige glasalen verzamelen zich, aangelokt door geurstoffen afkomstig van zoetwater, in de brakke delta’s om daarna op de getijdenstroom massaal het zoete water te bevolken. In het zoete water vindt de bepaling van het geslacht plaats, tot een lengte van c.a. 28 centimeter kan een paling meerdere keren van geslacht veranderen, daarna staat het geslacht vast. Palingen komen in het zoete water om zich vol te eten en uit te groeien tot geslachtsrijpheid. Paling die in zoetwater gevangen is heeft een olijfgroene tot bruine rug en een geelwitte buik.

Afhankelijk van het geslacht en de temperatuur in het leefgebied verblijven palingen tussen de 2 en 30 jaar op de zelfde plek. In Nederland is het gemiddelde voor de mannelijke alen 4 jaar en de vrouwelijke alen rond de 8 jaar. Op een gegeven moment krijgt de paling een tot nu onbekend signaal en ondergaat zijn laatste metamorfose.

De huid is dan dikker, de vinnen en de ogen worden groter en de paling krijgt een blanke zilveren buik en een donkere tot zwarte bovenzijde. Zo’n paling heet dan schieraal. De schieralen laten zich in de late zomer tot het najaar tijdens stormen en regen meedrijven tot ze de zee bereiken. Het is de wetenschap inmiddels gelukt om de naar het paaigebied terugkerende palingen te volgen tot voorbij de Azoren.

Voorkomen/vangst*/aquacultuur: Geheel Europa, Atlantische kust van Marocco, Middellandse Zee inclusief de kust van Noord-Afrika, Nijl, Zwarte Zee, gehele Atlantische en Noordzee kust van Europa, Britse eilanden en Ierland, IJsland tot aan Moermansk, de Oostzee en de Baltische zee en alle wateren die vrij optrekbaar zijn binnen deze gebieden. Voor de aquacultuur van paling is men nog afhankelijk van de streng gequoteerde glasaalvisserij. Om de aquacultuur in de toekomst onafhankelijk te maken van de natuur werkt de Universiteit van Wageningen in het EELRIC aan de kunstmatige voorplanting van paling.

Europa

*Voor de vangst en handel in Europese paling geldt in Europa de Aalverorderning 1100/2007 hiermee is de bescherming en het duurzaam gebruik van de soort geregeld. Daarnaast gelden in elke EU-lidstaat aanvullende beschermende maatregelen. Hiermee wordt gegarandeerd dat de menselijke benutting herstel van het bestand mogelijk maakt. Van belang is dat paling uit een traceerbare legale bron komt. De palingsector werkt aan een volledig nieuw traceerbaarheidssysteem dat herkenbaar is aan een blauw logo met de letters ESF.

Good nieuws: in Japan is #glasaalkweek vanaf eitjes weer een stap verder, niet meer nodig om voer te maken van bedreigde haaien. En ze blijven leven! De Japanners zijn ook betrokken bij eelric.eu. Kunnen ze daar hopelijk ook in een hogere versnelling. Het gaat er steeds beter uitzien voor de toekomst van de paling.

https://bit.ly/2MMcpaH



Gastropedia_Paling_Tartaar rode biet

Gastropedia_Paling_Rosti

Gastropedia_Paling_NORI

Gastropedia_Paling_Gevulde avocado

Gastropedia_Paling_BLINI

Gastropedia_Paling_Acocado

Gastropedia_Paling_3x gelakt

Gastropedia_Paling_Paling Kroket

 

Met dank aan: 

Haringweg 10, 3751 BH Bunschoten-Spakenburg

www.paling.nl 

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2021  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Irish beef Club
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact