Tot 8 cm lange schijnvrucht (de aardbei is de gezwollen bloembodem van de plant; de vruchten zijn de tientallen ‘pitjes’ op de buitenkant) die, afhankelijk van het ras, langwerpig of bijna rond kan zijn. Het zachte, zoete tot zuurzoete vlees heeft vaak een uitgesproken en kenmerkende smaak en kan in z’n geheel worden gegeten. Aardbeien bevatten weinig calorieën. 100 gram van aardbeien bevat slechts 29 kilocalorieën. Er zit in aardbei en een grote hoeveelheid vitamine C op de kiwi na het meeste van alle vruchten. Aardbeien dragen daarnaast bij aan de inname van foliumzuur. In Nederland bijna geen aardbeien met een milieukeurmerk te verkrijgen.
Nederland teelt ongeveer 40 duizend ton aardbeien per jaar. Het grootste deel daarvan komt uit de kas. De aardbei staat vijfde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Aardbeien kneuzen gemakkelijk en beschimmelen snel. Ze zijn langer houdbaar met kroontje en als ze onafgedekt worden bewaard.
Oorsprong: Europa en Azië (noordelijk halfrond), Amerika (tot in Chili). Hierbij een aantal rassen: Elsanta, Elvira, Glasa, Gorella, Induka, Karina, Korona, Muir, Ostara, Primella, Rabunda, Rapella, Redgauntlet, Senga Sengana, Sequoia, Sivetta, Tago, Tamella, Tenira, Vola.
Op deze link heeft u een aantal klassieke gerechten met aardbeien.
Hier ziet u een aantal rassen.
Energie | |
---|---|
Energiewaarde in kJ | 123 kJ |
Energiewaarde in kcal | 29 kcal |
Vet | |
Vet totaal | 0,0 g |
Vetzuur | |
Vetzuren verzadigd | 0,0 g |
Vetzuren trans | 0,0 g |
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis | 0,0 g |
Vetzuren meervoudig onverzadigd | 0,0 g |
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis | 0,0 g |
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis | 0,0 g |
Linolzuur | 0,0 g |
ALA | 0,00 g |
EPA | 0,00 g |
DHA | 0,00 g |
Vezel | |
Voedingsvezel | 1,1 g |
Eiwit | |
---|---|
Eiwit plantaardig | 1 g |
Eiwit totaal | 1 g |
Vitamines | |
Alfa-caroteen | 1 µg |
Beta-caroteen | 11 µg |
Beta-cryptoxanthine | 0 µg |
Folaat equivalenten | 65,0 µg |
Foliumzuur toegevoegd | 0,0 µg |
Luteïne | 13 µg |
Lycopeen | 0 µg |
Nicotinezuur | 0,3 mg |
Retinol act equivalent | 1 µg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B12 | 0,00 µg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,056 mg |
Vitamine C | 60 mg |
Vitamine D | 0,0 µg |
Vitamine E | 0,4 mg |
Zeaxanthine | 0 µg |
Overigen | |
Alcohol | 0 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Water | 91 g |
Koolhydraten | |
---|---|
Koolhydraten | 5,1 g |
Polyolen | 0,00 g |
Mono- en disacchariden | 5,1 g |
Polysacchariden | 0,0 g |
Natrium/zout | |
Natrium | 0,003 g |
Zout | 0,008 g |
Mineralen | |
Calcium | 15 mg |
Fosfor | 29 mg |
IJzer | 0,5 mg |
Kalium | 183 mg |
Koper | 0,04 mg |
Magnesium | 13 mg |
Selenium | 0 µg |
Zink | 0,12 mg |