menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Irish beef Club
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
    • Adverteren
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Productinformatie » Fruit » AARDBEI (Fragaria sp.).

AARDBEI (Fragaria sp.).

Geplaatst op: 19 november 2015

Aardbei (Tenira)

Aardbei (Tenira)

Tot 8 cm lange schijnvrucht (de aardbei is de gezwollen bloembodem van de plant; de vruchten zijn de tientallen ‘pitjes’ op de buitenkant) die, afhankelijk van het ras, langwerpig of bijna rond kan zijn. Het zachte, zoete tot zuurzoete vlees heeft vaak een uitgesproken en kenmerkende smaak en kan in z’n geheel worden gegeten. Aardbeien bevatten weinig calorieën. 100 gram van aardbeien bevat slechts 29 kilocalorieën. Er zit in aardbei en een grote hoeveelheid vitamine C op de kiwi na het meeste van alle vruchten. Aardbeien dragen daarnaast bij aan de inname van foliumzuur. In Nederland bijna geen aardbeien met een milieukeurmerk te verkrijgen. 

Nederland teelt ongeveer 40 duizend ton aardbeien per jaar. Het grootste deel daarvan komt uit de kas. De aardbei staat vijfde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Aardbeien kneuzen gemakkelijk en beschimmelen snel. Ze zijn langer houdbaar met kroontje en als ze onafgedekt worden bewaard.  

Oorsprong: Europa en Azië (noordelijk halfrond), Amerika (tot in Chili). Hierbij een aantal rassen: Elsanta, Elvira, Glasa, Gorella, Induka, Karina, Korona, Muir, Ostara, Primella, Rabunda, Rapella, Redgauntlet, Senga Sengana, Sequoia, Sivetta, Tago, Tamella, Tenira, Vola.

 
 
Op deze link heeft u een aantal klassieke gerechten met aardbeien. 

 

Hier ziet u een aantal rassen.
Aardbei (Elvira)
Aardbei (Elvira)
Aardbei (Gorella)
Aardbei (Gorella)
Aardbei (Induka)
Aardbei (Induka)
Aardbei (Ostara), gastropedia
Aardbei (Ostara)

Aardbei (Primella
Aardbei (Primella)
Aardbei (Sequoia
Aardbei (Sequoia)
Aardbei (Sivetta)

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energie
Energiewaarde in kJ 123 kJ
Energiewaarde in kcal 29 kcal
Vet
Vet totaal 0,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd 0,0 g
Vetzuren trans 0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis 0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd 0,0 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis 0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis 0,0 g
Linolzuur 0,0 g
ALA 0,00 g
EPA 0,00 g
DHA 0,00 g
Vezel
Voedingsvezel 1,1 g
Eiwit
Eiwit plantaardig 1 g
Eiwit totaal 1 g
Vitamines
Alfa-caroteen 1 µg
Beta-caroteen 11 µg
Beta-cryptoxanthine 0 µg
Folaat equivalenten 65,0 µg
Foliumzuur toegevoegd 0,0 µg
Luteïne 13 µg
Lycopeen 0 µg
Nicotinezuur 0,3 mg
Retinol act equivalent 1 µg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B12 0,00 µg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,056 mg
Vitamine C 60 mg
Vitamine D 0,0 µg
Vitamine E 0,4 mg
Zeaxanthine 0 µg
Overigen
Alcohol 0 g
Cholesterol 0,0 mg
Water 91 g
Koolhydraten
Koolhydraten 5,1 g
Polyolen 0,00 g
Mono- en disacchariden 5,1 g
Polysacchariden 0,0 g
Natrium/zout
Natrium 0,003 g
Zout 0,008 g
Mineralen
Calcium 15 mg
Fosfor 29 mg
IJzer 0,5 mg
Kalium 183 mg
Koper 0,04 mg
Magnesium 13 mg
Selenium 0 µg
Zink 0,12 mg

Hoe behandel je je aardbeien als je ze geplukt of gekocht hebt? Gert Jan Hageman, voormalig patron van Restaurant Kwekerij De Kas en verantwoordelijk voor de kweek en de oogst van de diverse soorten aardbeien die de keuken van De Kas verwerkt, geeft advies.

Samen met zijn kleindochter Stella maakt Cees Holtkamp een heerlijk nagerecht van slagroom, aardbeien en meringue.

 

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2021  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Irish beef Club
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
    • Adverteren
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact