Aardbeien Romanoff is een klassiek dessert dat bestaat uit verse aardbeien geserveerd met een zoete, romige saus, vaak gemaakt van slagroom en likeur. Het gerecht wordt meestal koud geserveerd en is geliefd om zijn eenvoudige maar verfijnde smaak.
Oorsprong & Geschiedenis
De exacte oorsprong van Aardbeien Romanoff is enigszins onduidelijk, maar er zijn een paar populaire theorieën over hoe dit gerecht ontstond:
1. Auguste Escoffier:
- Een van de meest geloofwaardige theorieën is dat Auguste Escoffier, een beroemde Franse chef-kok. Het gerecht in de late 19e of vroege 20e eeuw creëerde. Escoffier werkte in die tijd bij het restaurant van het Ritz Hotel in Parijs en Londen,.Waar hij een versimpelde versie van een Russisch gerecht genaamd “Strawberries à la Romanov” introduceerde. Escoffier’s versie zou aardbeien hebben gecombineerd met een mengsel van sinaasappellikeur (zoals Grand Marnier of Cointreau) en slagroom.
2. Russische Invloed:
- Een andere theorie is dat het gerecht zijn naam dankt aan de Romanov-dynastie, de keizerlijke familie van Rusland. Hoewel er geen gedocumenteerd bewijs is dat het gerecht specifiek voor de Romanovs werd gecreëerd, suggereert de naam “Romanoff” een verwijzing naar Russische aristocratie en luxe.
3. Amerikaanse Popularisatie:
- In de jaren 1950 werd Aardbeien Romanoff bijzonder populair in de Verenigde Staten. Deels dankzij de chef-kok Michael Romanoff, een kleurrijk personage die eigenaar was van het beroemde restaurant Romanoff’s in Beverly Hills. Hoewel Michael Romanoff niet de oorspronkelijke bedenker van het gerecht was, droeg zijn restaurant bij aan de populariteit van het dessert in Hollywood en daarbuiten.
Ingrediënten & Bereiding
De basis van Aardbeien Romanoff bestaat uit:
- Verse aardbeien: Meestal gehalveerd of in kwarten gesneden.
- Slagroom: Licht gezoet en soms opgeklopt met een beetje suiker en vanille.
- Likeur: Traditioneel wordt Grand Marnier, Cointreau of een andere sinaasappellikeur gebruikt, die aan de slagroom wordt toegevoegd of waarin de aardbeien worden gemarineerd.
- Suiker: Voor het marineren van de aardbeien of om de slagroom te zoeten.
De aardbeien worden vaak gemarineerd in de likeur en suiker om hun smaak te versterken. Vervolgens worden ze geserveerd met de romige saus, en soms wordt het geheel gegarneerd met munt of een vleugje sinaasappelschil.