Abdijkaas is kaas die op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd door een abdijkaasmakerij. Men spreekt ook wel over paterskaas, en omdat deze kazen vaak gemaakt worden door de Trappistenorde wordt de naam trappistenkaas ook gebruikt. Het maken van kaas of het brouwen van bier past in de kloosterdoctrine die, mede beïnvloed door Sint-Benedictus, grote waarde hecht aan de handenarbeid. Abdijen die nog over een eigen kaasmakerij beschikken vindt men alleen in België en Frankrijk. In België is Postel vormt samen met Westmalle en Orval het enige trio abdijen, die nog beschikken over een echte abdijkaasmakerij. Daarbij zijn het enkel Westmalle en Postel die nog over een eigen veestapel beschikken.
Abdijkaas wordt gemaakt van niet gepasteuriseerde (rauwe) koemelk. Van oudsher is de kaas zacht, met ook een wat zachtere, gevoelige korst. Op deze korst floreren de schimmels welig en om dat tegen te gaan wordt de kaas gewassen met zout water. Hierdoor krijgt de roodbacterie, ofwel Brevi-bacterium, een stimulans waardoor de kaas een wat roodachtige korst krijgt.
Père Joseph is een Belgische Abdijkaas met een donkere korst. Het traditionele recept en rijping geven de kaas een licht pittige smaak en een heel eigen karakter.
Pavé à la Leffe Blond: Is een authentieke en heerlijke abdijkaas waarbij, tijdens het rijpen, de aroma’s van Leffe bier doordringen tot in het hart van de kaas. Een perfect en smakelijk huwelijk tussen kaas en bier. Dit huwelijk tussen een halfharde kaas en Leffe Blond, een uitzonderlijk bier, onthult een unieke en onvergetelijke smaakbeleving: een mooie, authentieke en heldere korst, een blond hart, een zachte toets van kruidnagel en een subtiele, bittere hint.
In België beschikken nog drie abdijen over een kaasmakerij:Daarbij zijn het enkel Westmalle en Postel die nog over een eigen veestapel beschikken.
Orval
Postel
Westmalle
In Frankrijk zijn er nog negen abdijen die abdijkaas produceren:
Belloc
Belval
Chambarand
Cîteaux
La Coudre
Échourgnac
Mont des Cats
Tamié
Timadeuc