Een toevoegsel wordt gedefinieerd als: elke natuurlijke of synthetisch materiaal dan de basis grondstoffen, die bij de bereiding van een voedselproduct aan het eindproduct en stoffen die kunnen hebben op de eigenschappen van een levensmiddel verbeteren, onder andere gebruikt bij de vervaardiging , verwerking, behandeling, verpakking, vervoer of opslag van levensmiddelen. Additieven worden vaak aangeduid als E-nummers (zie E-nummer gedeelte van het gebied), zoals in de landen additieven worden genummerd met een prefix E. De E verwijst dus naar een goedgekeurd additief. Additieven worden niet gebruikt om problemen (zoals bederven) in de levensmiddelen te verhullen, maar worden vaak gebruikt om bederf of ander kwaliteitsverlies voorkomen.
Er zijn vele categorieën van voedseladditieven, zoals:
– Zuren toezichthouders en buffers
–Anti klontermiddelen
– Anti-oxidanten
– Brood enhancers
– emulgatoren
– Kleurstoffen
– conserveringsmiddelen
– stabilisatoren
– Verdikkingsmiddelen
Allen zijn getest op toxiciteit en veiligheid. Echter bijwerkingen niet geheel uitgesloten