Geen betere plek om een mythe te doen ontstaan dan een Amsterdamse kroeg. We weten dat het heel normaal was dat er iets te eten was. Van een gekookt ei tot een bal gehakt. Gesneuveld door ziekelijke regelzucht.
Er doet zelfs het verhaal de ronde dat die gehaktballen garnalen bevatten. Hoe kan dat? Doordat de vrouwen van de Jordaan een centje bijverdiende met pellen van garnalen. Die garnalen kwamen uit Volendam. Na het pellen gingen ze handel in, en als er veel was vond dat overschot zijn weg naar de gehaktbal. En dan houdt het op. Er is geen betrouwbaar recept, er is geen beschrijving van de smaak. Er zijn er die beweren dat er bordjes waren waar op stond dat “Geen garnalen in onze gehaktballen”.
Nu lijkt het ons een delicatesse, natuurlijk. Dus doen we een poging met logisch denken de Amsterdamse garnalengehaktbal te reconstrueren. Belangrijk: goedkoop en zoetig, en zacht gekruid (foelie) want anders proef je al heel geen garnalen meer!
Kijk het filmpje van Felix hoe hij gehaktbal met Hollandse garnalen maakt in de kookstudio van Van Essen exclusieve keukens. Abonneer je op Gastropedia TV van onze website.