Mootjes paling, aangebakken in boter en gestoofd in bier en een gefruit mengsel van zuringblaadjes, brandneteltoppen, peterselie, pimpernel, salieblaadjes, bonenkruid, dragon, kervel en tijm. De saus gebonden met eidooiers en afgemaakt met citroensap. Koud geserveerd. dit is de klassieke bereiding, tegenwoordig wordt het warm geserveerd. Tegenwoordig is bier vaak vervangen door wijn en zo zijn er nog wel meer aanpassingen. Het wordt vaak met friet of brood geserveerd.
Een stukje geschiedenis van dit gerecht
Paling in ‘t groen het komt uit België is een Vlaams gerecht uit de Scheldestreek, bestaande uit paling in een groene saus. Paling in het groen werd in de Scheldestreek in Vlaanderen vroeger alleen thuis werd bereid. Zeker ook omdat paling tegenwoordig moeilijker te verkrijgen is, is het nu veel meer een Vlaams restaurantgerecht geworden.
WIE KAN ONS HELPEN AAN DE JUISTE INFORMATIE OVER DE GESCHIEDENIS VAN DIT GERECHT. INFO@GASTROPEDIA.NL
Welke kruiden ! Groene kruiden, er mag echt bijna alles gebruikt worden. Je kan zelf een samenstellen met wat je op de markt kan vinden, naargelang het seizoen.
Gebruik alleen paling met het ESF keurmerk.
Tweesterrenchef Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang in Slijkplaat (Zeeuws Vlaanderen) maakt een eigen, frisse versie van een Vlaamse klassieker: Paling in ‘t groen.
Het verhaal van A tot Z over de situatie van de paling/aal heden ten dage.