Afhankelijk van het appelras: ronde, langwerpige of afgeplatte vruchten in kleuren die variëren van bloedrood tot bleekgroen. Het vruchtvlees is, eveneens afhankelijk van het ras, zuur, zoetzuur of zoet (met alle gradaties daartussen) en kan zowel stevig zijn als neigen naar meligheid. Ook de afmetingen lopen zeer uiteen. De op de Europese markt courante rassen hebben zelden vruchten die groter zijn dan ca. 15 cm, maar er zijn rassen bekend met veel grotere.
Al in de steentijd stonden appels op het menu. Tijdens archeologische opgravingen in Medel (Tiel) werden in 2017 gesneden en gedroogde wilde appels ontdekt die maar liefst zesduizend jaar oud bleken te zijn. De Kelten noemden de appel destijds “aball”.
Smaak
De smaak van een appel wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het suikergehalte wordt gemeten met de Brix-waarde, terwijl de zuurgraad wordt bepaald door het gehalte aan appelzuur, het belangrijkste organische zuur in appels (bij sommige rassen ook citroenzuur). Het verschil tussen zoetere en zuurdere appels wordt voornamelijk bepaald door de verhouding tussen deze twee elementen. Zo hebben rassen zoals Golden Delicious en Granny Smith vergelijkbare Brix-waarden (ongeveer 12 voor Golden Delicious en 11 voor Granny Smith), maar Golden Delicious bevat slechts 0,39-0,45% appelzuur, terwijl Granny Smith veel zuurder is, met een appelzuurgehalte van 0,9-1,1%.
Wat is er gezond aan een appel
Vezels spelen een essentiële rol in de spijsvertering en dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Appels bevatten daarnaast het mineraal kalium, dat belangrijk is voor het reguleren van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Kalium ondersteunt ook een goede geleiding van zenuwprikkels en helpt bij de samentrekking van spieren, wat cruciaal is voor een goed functionerend zenuwstelsel en spieractiviteit.
Om zoveel mogelijk vezels binnen te krijgen, is het aan te raden appels met schil te eten. Tip: probeer eens deze verrassende soep met appel, heerlijk van smaak! Bovendien profiteren de goede bacteriën in je darmen mee als je een appel eet. Appels bevatten namelijk pectine, een type vezel waar deze gunstige darmbacteriën dol op zijn en die helpt om je darmflora gezond te houden.
Om uw bloeddruk gezond te houden, kan het eten van een appel per dag een eenvoudige en effectieve stap zijn. Appels zijn namelijk rijk aan polyfenolen en kalium, beide belangrijke stoffen die bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. Deze voedingsstoffen ondersteunen de gezondheid van het hart en helpen bij het reguleren van de bloeddruk op natuurlijke wijze.
Oorsprong
Waarschijnlijk Centraal Azië. Hierbij een aantal rassen: Alkmene, Benoni, Bramley’s Seedling, Cox’s Orange Pippin, Discovery, Elstar, Gloster 69, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, Oza Golden, James Grieve, Jonagold, Karmijn de Sonnaville, Lombarts Calville, Mantet, Morgenduft, Red Delicious, Schone van Boskoop, Starking, Sterappel, Summerred, Tydeman’s Early, Winston, Yellow Transparant
- Appel (Cox Orange Pippin)
- Appel (Benoni)
- Appel (Discovery)
- Appel (Elstar)
- Appel (Granny Smith)
- Appel (Gloster)
- Appel (James Grieve)
- Appel (Jonagold)
- Appel (Schone van Boskoop)
- Appel (Lombarts Calville)
- Appel (Winston)
- Appel (Mantet)
- Appel (Morgenduft)
- Appel (Red Delicious)
- Appel (Yellow Transparant)
- Appel (Starking)