Appelmoes is een zoete appelpuree, vaak aangevuld met andere vruchten. Naast de natuurlijke suikers in het fruit wordt er vaak extra suiker toegevoegd. Hoewel appelmoes heerlijk smaakt, bevat het te weinig vitamines en mineralen om als vervanging voor groenten te dienen. Appelmoes is een gezoete puree van appels, vooral erg geliefd in Nederland.
Aan appelmoes worden vele andere vruchten toegevoegd, maar dit mag maximaal 10% van het totale vruchtgewicht zijn. Door suiker toe te voegen, moet een suikergehalte (gemeten met een refractometer) van minimaal 18% worden bereikt. Omdat appels van nature ongeveer 10% suiker bevatten, wordt er meestal 8 tot 14% extra suiker toegevoegd.
Daarnaast moet appelmoes voldoen aan een aantal eisen:
- Een lichte, goudgele kleur
- Een fris ge
- Een pH-waarde
- Een appelzuurgehalte tussen 0,27 en 0,75%
- De juiste dikte, gemeten volgens methodes uit de Ne
Traditioneel worden goudrenetten gebruikt om appelmoes te maken. Omdat deze appels duurder zijn, worden tegenwoordig ook vaak Golden Delicious en Cox’s Orange gebruikt. Golden Delicious geeft de mooie kleur, terwijl Cox’s Orange zorgt voor een zachtzure smaak.
Appelmoes wordt meestal gegeten als bijgerecht of dessert, maar het bevat te weinig vitamines en mineralen om als vervanging voor groenten.