Grote, distelachtige planten met bolvormige of enigszins spits toelopende, grijsgroene, soms iets violet aanlopende bloemknoppen ter grootte van een vuist. Artisjok is een heerlijke, iets bittere en zeer gezonde groente vergelijkbaar met broccoli. Het is een rijke bron van antioxidanten. De vlezige schutbladeren van de gesloten bloemknop worden als groente gegeten.
Oorsprong: MiddellandseZeegebied. Rassen: Camus de Bretagne, Groene van Laon, Violette of Vroege Paarse .
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten met artisjok.
Voedingswaarde
Hoeveelheid per
100 g 100 g |
Energie (kcal) 47 |
Vet 0,2 g | |
Verzadigd 0 g | |
Meervoudig onverzadigd 0,1 g | |
Enkelvoudig onverzadigd 0 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Natrium 94 mg | |
Kalium 370 mg | |
Koolhydraten 11 g | |
Voedingsvezels 5 g | |
Suikers 1 g | |
Eiwitten 3,3 g |
Vitamine A | 13 IU | Vitamine C | 11,7 mg |
Calcium | 44 mg | IJzer | 1,3 mg |
Vitamine D | 0 IU | Vitamine B6 | 0,1 mg |
Vitamine B12 | 0 µg | Magnesium | 60 mg |