Assyrtiko is een zeldzame, stijlvolle witte druif, wellicht enkele van de grootste rassen in het Middellandse-Zeegebied. Het is ontstaan uit Santorini (Assyrtiko-Santorini), maar het verspreid over Griekenland, het worden, in termen van kwaliteit, een van de belangrijkste inheemse druivenrassen. Het produceert voornamelijk droge witte wijnen, waarvan sommige in eik wordt verouderd. Echter, een aantal zoete wijnen worden gemaakt, uit de in zon gedroogde druiven. Assyrtiko is een van die zeldzame witte druivenrassen die kunnen groeien op warme en droge weersomstandigheden, terwijl op hetzelfde houden van de hoge alcohol in perfecte balans door zijn frisse zuren. Het is meer een textuur verscheidenheid, met nadruk op extract, lichaam en structuur, in plaats van een aromatische druif. Assyrtiko afkomstig uit BOB Santorini, waar het maakt mager, minerale en zeer geconcentreerd blanken. Echter, het is geplant om de meeste Griekse wijnstreken, uit andere Egeïsche eilanden naar Macedonië (BOB Hellingen van Meliton), Centraal-Griekenland en naar beneden naar de Peloponnesos. In deze gebieden, Assyrtiko houdt de knapperigheid en mineraliteit, maar het toont ook een hoger niveau van de primaire fruitaroma’s en een minder dichte structuur. Tot slot, zoete Assyrtiko (zoals, Vinsanto of PDO Monemvassia-Malvasia) is een rijke, weelderige, doordringende wijn. Assyrtiko is gemaakt voor mensen op zoek naar onconventionele, intense kleuren van de blanken, die neigen naar textuur en dichtheid. Het biedt sensaties die ver weg van de gemiddelde, “commercieel aantrekkelijk” droge witte zijn. Zeer eten vriendelijk, vooral met gegrilde vis en zeevruchten. Alle Assyrtiko wijnen, zowel vat leeftijd en roestvrij staal gerijpt, kan vol vertrouwen ouder worden voor vijf of zelfs tien jaar, soms aanzienlijk meer. Sweet Assyrtiko wijnen zijn eeuwig – time gewoon bestand tegen in te gaan op hen.
