Betrekkelijk kleine, langwerpige groene vruchten met een gladde of gestekelde huid, afhankelijk van het ras. Ze variëren in lengte van 6 tot 20 cm. De gestekelde rassen zijn doorgaans bitter van smaak. Een augurk is een kleine komkommer. Met dat verschil dat een augurk rauw niet lekker is. Daarom worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Ook wordt de augurk gebruikt voor het maken van rolmops.
Augurken en komkommers stammen uit Indië. Plantkundig gezien gaat het om dezelfde soort. Dat merk je als je probeert een buitenkomkommer van een augurk te onderscheiden. Dat is niet zo eenvoudig. Het verschil zit hem vooral in de grootte van de vruchten: augurken zijn kleiner. En dat is ook maar zo omdat augurken jong geplukt worden. Per ras verschilt het echter of het meer geschikt is om te eten als komkommer of als augurk. Er zijn vele verschillende soorten augurken; van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
Het zwaartepunt van de oogst valt bij de normale teelt in augustus. Belangrijk is zeer regelmatig plukken. Bij normaal weer twee keer per week en bij warm weer drie keer. Zo kan je de vruchten steeds jong plukken en kunnen de volgende snel doorgroeien.
Oorsprong: India.
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten waarbij augurk gebruikt wordt.
De voedingswaarde uitgedrukt per 100 gram augurk is:
Energetische waarde | 33 kJ / 8 kcal |
Koolhydraten | 1,3 gram |
Eiwit | 0,6 gram |
Vet | 0,2 gram |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine C | 7,5 mg |
Calcium | 15 mg |
IJzer | 0,5 mg |