Australische wijn etiketten zijn zeer specifiek in termen van de verstrekte informatie. Net als hun collega’s in andere Nieuwe Wereld wijnlanden, worden de wijnen niet geclassificeerd volgens de kwaliteit, waardoor de labels makkelijker te begrijpen. Hieronder is een typisch Australische wijn label. Voor uitgebreide informatie over Australische wijn regio’s en hun wijnen.
De verplichte informatie over de Australische wijnetiketten is:
- Druivensoort of wijn stijl
- alcoholgehalte
- Net fles inhoud of volume
- Hoeveelheid standaard dranken
- Naam en adres van de producent
- Land van herkomst
- Allergenen, indien van toepassing.
Een andere belangrijke wet etikettering in Australië draait om de regionale indeling van de wijnproducerende gebieden, die bekend staat als ‘geografische aanduidingen’ of ‘GI’. Het doel is zowel de oorsprong van de wijn te geven en de bescherming van de naam van een regio. Wijnen met een GI naam moet voldoen aan de 85% -regel, dat wil zeggen als een label toont een enkele vintage, druivenras of regio, moet de wijn overeenkomen met 85%.
Het GI-systeem is als volgt ingedeeld:
- Staat: Wijnen die binnen een staat.
- Zone: Wijnen uit gebieden die één of meer regio’s binnen een staat.
- Regio: Een gebied binnen een zone.
- Sub-regio: Een aangewezen gebied binnen een regio.
- Zuid-Oost-Australië: Verwijst naar de grootste GI, bestaande uit vooral Zuid-Australië, Victoria en New South Wales.
Test en foto: www.wine-searcher.com