Avocado,groene, paarse of bijna zwarte vruchten met een gladde, ruwe of bobbelige schil, tussen de 5 en 20 cm lang en rond of peervormig van bouw. Vruchtvlees is groenachtig wit of enigszins geel getint, heeft een romige, crème-achtige structuur. En een vrij neutrale iets nootachtige smaak. Midden in het vruchtvlees ligt een grote pit, die vrij gemakkelijk uit de vrucht is te Avocado (Reid)verwijderen. Het gewicht van de meeste avocado’s varieert van 100 tot 800 g. Afhankelijk van de variëteit. Oorsprong: Midden-Amerika.
Is avocado fruit of groente?
Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag. Avocado staat in de Schijf van Vijf.
Vet in avocado
Avocado bevat in tegenstelling tot andere groenten veel vet. Het vet in de avocado is voornamelijk oliezuur. Oliezuur is een onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.
Doordat de avocado veel vet bevat, levert het veel calorieën. Eén avocado levert zo’n 360 kcal en bevat 35 gram vet. In plaats van een hele avocado ineens op te eten, kun je ook een halve of een kwart avocado gebruiken en de rest bewaren.
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten met avocado.
Hierbij een aantal rassen: Bacon, Eduri, Ettinger, Fuerte, Hass, Nabal, Pinkerton, Pollock, Reid, Waldin, Zutano.
Restaurant The Avocado Show
Een restaurant dat zich richt op één enkel product: de avocado. En het loopt gelijk nog storm ook, vanuit de hele wereld stromen de liefhebbers toe naar de Daniël Stalpertstraat in Amsterdam, waar ze om tien uur ’s morgens al voor de deur staan bij The Avocado Show. In de keuken worden naar recept van cuisinier Jaimie van Heije avocadocreaties gesneden, gelegd en geboetseerd.
Met dank aan: https://www.voedingscentrum.nl