De barbera is een druif die op grote schaal wordt gecultiveerd in Piemonte. De subdistricten Alba en Asti zijn de feitelijke geboortegrond van deze blauwe druif. Ze had al naam in de 13de eeuw, maar kreeg later concurrentie van de nebbiolo en andere nobele druiven. Momenteel strijdt de barbera met de sangiovese om de eerste plaats op de Italiaanse ranglijst van rode-wijndruiven. DOCgebieden die de naam van de druif dragen zijn Barbera d’Alba, Barbera d’Asti en Barbera del Monferrato. Wijnstijl: De productieve en flexibele barbera levert kordate, toegankelijke wijnen met verfrissende zuren en een relatief laag tanninegehalte. Oorspronkelijk waren het voornamelijk alledaagse slobberwijnen; maar inmiddels hebben die plaatsgemaakt voor charmante, houtgerijpte typen. Het aromaspectrum is opgebouwd uit kers, framboos, braam, pruim en tonen van chocolade en amandel. Een zekere aardsheid valt niet te loochenen. Rijping in eiken vaten siert de wijn op met extra tonen van specerijen en kruiderij, terwijl bovendien een teveel aan zuren door de looistoffen in het eikenhout wordt afgerond. Op jeugdige leeftijd kan de wijn robuust en tanninerijk zijn, maar na ruime rijping (vijf tot tien jaar) wordt hij zachter, milder en gedistingeerder.