Gehakte biefstuk (soms wordt er ook paardbiefstuk gebruikt). Gedresseerd, in het midden bedekt met een eidooier. Rondom geserveerd met kappertjes, gehakte uitjes, augurk en peterselie. Ook worden er smaakmakers als b.v. Worcestershire-saus, Tabasco toegevoegd. Apart wordt sauce tartare geserveerd.
De Steak tartare was een variatie op dat gerecht; de 1921 editie van Escoffier ‘s Le Guide Culinaire omschrijft het als steack à l’Americaine gemaakt zonder eigeel, geserveerd met tartaarsaus aan de zijkant.
Hierbij de waarschijnlijke geschiedenis over steak tartaar.
De naam geassocieerd met Tartar wordt verondersteld te zijn afgeleid van het Latijnse woord Tartarus wat de hel betekent, de Romeinen beschouwden het Ta-ta volk van centraal Azië (een nomadische groep van het leger van Genghis Khan) als primitief en barbaars en vanwege hun bloeddorstige reputatie , ze plaatsten een “r” in hun naam, waardoor ze met Tartarus (of de hel) werden verbonden.
Het werd een populair gerecht in het westen nadat het zich had ontwikkeld tot wat we nu kennen, namelijk de combinatie van rauw vlees (rundvlees of paard) met rauw ei, kappertjes, augurken en andere smaakmakers. De aanpassing van de extra garnituren die hoogstwaarschijnlijk in Duitsland is ontstaan, werd Steak Tartar waarschijnlijk aan hen voorgesteld door de Russen die het gerecht leerden van hun Tataarse veroveraars en het vervolgens exporteerden naar Europa via Duitse contacten. Amerikaanse wetenschappers suggereren dat het hun weg bereikte via Duitse migranten ergens in de late 19e eeuw. Hoewel er geen historisch bewijs is dat de Mongolen rauw vlees aten, omdat hier geen verwijzing naar is in Chinese historische verslagen, en middeleeuwse waarnemers in het Midden-Oosten er ook nooit iets over hebben geschreven, leeft de mythe nog steeds voort. |
Frans Bon -Dutch BBQ -Team- maakt samen met Alex Koelewijn van www.paling.nl een luxe steaktartaar met gefileerde gerookte paling. Dutch BBQ-team kiest bewust voor paling met het blauwe ESF° palingfonds logo. draag je bij aan het duurzaam beheer van paling. Barbara Verbeek verteld welke lekkere wijn je erbij kan drinken. Zie voor meer informatie: www.gastropedia.nl