Deze blauwpootkip Label Rouge, is een scharrelkip en is een van de belangrijkste soorten gevogelte in de regio Orleans dat historisch is ingedeeld in drie departementen. le Loiret, le Loir-et-Cher en l’Eure-et-Loir. De blauwpootkip komt vanaf kleinschalige boerderijen waar de kippen grote stallen en een natuurlijke uitloop hebben. Doordat de kip wordt gehouden volgens de principes van de traditionele kennis heeft hij een minimale leeftijd van 100 dagen. En bestaat de voeding van de kippen uit 75% granen en 25% zuivel. Door de speciale voeding krijgt het vlees zijn bijzondere sappige en zachte maar toch stevige structuur.
Doordat deze scharrelkip langer heeft geleefd is deze groter geworden en zit er meer vlees op het karkas. Dit is terug te zien in het gewicht; de kippen wegen gemiddeld ruim twee kilo. De kip kan perfect in de oven worden bereid en door zijn rijke smaak is het voldoende om de kip alleen met zout en peper te bestrooien. Deze scharrelkip wordt zeer gewaardeerd door vele chef-koks en is bekroond met verschillende prijzen, waaronder de Médaille d’Or Paris 2015.
Het pekelen van een kip
Het pekelen van een kip is een foolproof techniek die leidt tot een mals eindresultaat. Willem Himmelreich, de legendarische leermeester van een hele koksgeneratie (Ron Blaauw, Onno Kokmeijer, Lucas Rive, Peter Lute, Bert van Buschbach) laat zien hoe je een gepekelde kip braadt.