Halfharde, blauwe en tonvormige koemelkse kaas. De Bleu de Gex is waarschijnlijk de onbekendste kaas uit het Juragebergte, met een relatief bescheiden productie. Bleu de Gex AOP Bleu de Gex AOP is een Franse kaas, wordt geproduceerd in de streek Haut Jura, in de departementen Jura en Ain. ook wordt de kaas wordt ook wel de Bleu de Septmoncel of de Bleu du Haut-Jura genoemd. Deze kaas is een van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren. Een kaas die, net als de in de buurt gefabriceerde “Bleu Septmoncel”, de naam Bleu de Haute Jura mag dragen. In vroeger dagen werden de Bleu’s net als de Tommes bereid in berghutten op meer dan 1000 meter hoogte.
Tegenwoordig brengen de boeren twee maal per week de melk naar beneden naar de kaasfabriekjes in het dal. Daar maakt een frisse, geperste en zorgvuldig geaffineerde kaas.
De kaas wordt gekenmerkt door zijn ivoorkleurige aspect, met blauwgroene aders redelijk evenredig verdeeld over de kaasmassa. Is subtiel van smaak, iets korrelig. De korst van de kaas draagt zijn ingegraveerde handtekening “GEX”. Bleu de Gex wordt gemaakt van de melk van de Montbeliard of Simmental koeien, en op ambachtelijke wijze vervaardigd, met respect voor de traditie. Hij staat symbool voor de kennis en ervaring van de bergkaasmakers. Net als de Roquefort dankt hij zijn blauwe aders aan de penicillium roqueforti, dat tijdens de vervaardiging toegevoegd wordt. Tijdens de affinage wordt met een spuit lucht in de zuivel gebracht zodat de schimmel inwendig kan gedijen. Tijdens de affinage van ongeveer een maand worden de kazen op natuurlijke wijze in de kelders van een coöperatieve bij een luchtvochtigheid van 80% gedroogd en gerijpt.