Vaste, schijfvormige tot bolronde kool, die is opgebouwd uit korte stengels (stronkjes) met zgn. bloemprimordia’s. Naast witte is tegenwoordig op beperkte schaal ook groene, paarse en geelgroene bloemkool verkrijgbaar.
Geschiedenis
De eerste betrouwbare vermelding van de plant komt voor in Kitab al-Filaha (‘Boek over de landbouw’) van de in Sevilla werkzame Arabische landbouwkundige Ibn al-‘Awwam (12e eeuw). Ook de in Málaga geboren, en in Syrië werkzame farmacoloog, plantkundige en arts Ibn al-Baitar (1197-1248) beschreef de bloemkool. Zijn Duitse beroepsgenoot Joachim Camerarius de Jonge (1534-1598) nam een afbeelding op in zijn kruidboek. Sinds de zestiende eeuw wordt de groente in heel Europa verbouwd.
Teelt
De teelt in Nederland vindt vooral plaats in De Streek (regio West-Friesland, Noord-Holland), in de omgeving van Barendrecht, op de Zuid-Hollandse eilanden en rondom Venlo. Winterbloemkool wordt vrijwel uitsluitend in Zeeland, op de Zuid-Hollandse eilanden en in De Streek geteeld, omdat elders de kans op uitvriezen te groot is.
- Bloemkool (Alverda)
- Bloemkool (Purple Cape)
- Bloemkool (Romanesco)
Niven Kunz maakt een heerlijke bloemkoolcrèmesoep met smaakmakers als thijm, laurier, sjalot en knoflook.
Niven Kunz maakt een gerecht met drie bloemkoolstructuren en stoofvleesjus
Bloemkool mag zich in brede belangstelling van restaurantkeukens verheugen. Zowel kleur als smaak zijn tamelijk neutraal, dus als kok kun je er nog van alles mee. Als chefkok bij Restaurant Kwekerij De Kas was Ronald Kunis al vele jaren met de bloemkool in de weer en nu hij zijn eigen zaak heeft (BijQunis in Lijnden) zet hij zijn bloemkoolromance voort. In de video bakt Kunis een plak bloemkool in beurre noisette. Een ribeye voor vegetariërs zou je kunnen zeggen.
100 gram verse bloemkool bevat:
Energetische waarde | 95 kJ |
Koolhydraten | 3 gram |
Eiwit | 2 gram |
Vet | 0,3 gram |
Vitamine C | 80 mg |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,07 mg |
Caroteen | 0,03 mg |
Calcium | 20 mg |
IJzer | 0,5 mg |