BOB Wijnen van Griekenland ( “Beschermde Oorsprongsbenaming”) omvatten de Griekse wijn categorie “Oorsprongsbenaming Wines” (AOQS en AOC).
De gebieden waar AOQS wijnen worden geproduceerd – “oorsprongsbenaming van superieure kwaliteit” (een deel van de BOB Wijnen van Griekenland ) zijn in wezen de historische wijnbouw en wijnbouw gebieden van Griekenland. In die gebieden, zijn wijnbouw zones bepaald op basis van de grenzen van de gemeentelijke gemeenten is vastgesteld, samen met bepaalde beperkingen ten aanzien van hoogtes of natuurlijke en kunstmatige grenzen. Met uitzondering van de twee gebieden, zijn rassen composities strikt bepaald op basis van de Griekse inheemse druivensoorten. Alle zones worden onderworpen aan beperkingen ten aanzien van de maximaal toegestane opbrengst per 0,1 hectare en diverse andere voorwaarden die wijnen moet voldoen. Vooral AOQS wijnen, die een verplichte karakteristieke rode band op de hals van de fles te dragen, moet worden geproduceerd door wijngaarden gelegen binnen hun wijnbouw zone. Met andere woorden, het is niet alleen de druiven die moeten afkomstig zijn binnen een bepaalde zone: de wijngaarden ze vinifying moet binnen die zone worden ingesteld als goed.
De AOC-wijnen zones – “gecontroleerde benaming van oorsprong” (onderdeel van de BOB Wines of Greece ) zijn historisch en geografisch bepaald wijnbouwgebieden. AOC-wijnen, die moet worden gevinifieerd door wijngaarden gelegen binnen hun zones, dragen een verplichte karakteristieke blauwe band op de hals van de fles, moet voldoen aan alle voorwaarden van AOQS wijnen en, bovendien, hebben een hogere specificaties om hun content in suikers. Ze zijn uitsluitend zoete wijnen die worden geproduceerd in de volgende twee manieren:
• Door toevoeging van alcohol uit wijn (voorheen versterkte wijnen – momenteel likeurwijnen). Dergelijke wijnen worden gekenmerkt als ” vin doux naturel “. Het gebruik van alcohol in hun vinifications geeft hen de aanwijzing van “gecontroleerde” wijnen.
• Door concentratie van de druif inhoud door middel van verschillende natuurlijke technieken (over-rijping op de wijnstok, blootstelling aan de zon (zongedroogde rozijnen); zonne- drogen, of drogen aan de lucht na de oogst). Deze wijnen zijn voorzien van de karakterisering van ” vin doux naturellement “. Mocht de druiven waardoor deze wijnen zongedroogde voorafgaand aan de vinificatie zijn geweest, worden de wijnen ook het recht om te worden gekenmerkt als “stro wijn” of ” vin Liastos “. Geen extra verzoeting is toegestaan door de toevoeging van must, al dan niet geconcentreerd, of door middel van de toevoeging van alcohol of distillaat.
PDO Wines of Greece (AOQS en AOC) zijn verplicht om bepaalde indicaties en andere informatie op het etiket te geven. Deze hebben betrekking op de vergrijzing keer (geoxideerd veroudering in eiken vaten en fermentatie in flessen), alsook gegevens over de wijnbouw entiteit te produceren.
In de populaire zones van BOB Wijnen van Griekenland (AOQS en AOC) bepalingen moet de vergrijzing in eiken vaten (met uitzondering van de BOB Santorini en BOB Monemvassia-Malvasia zones); bottelen (met uitzondering van PDO Monemvassia-Malvasia) en de fles gisting ook in wijngaarden buiten de zones. Zo BOB Wijnen van Griekenland . Zijn (AOQS en AOC) ook geproduceerd door wijngaarden buiten de zones die samenwerken met wijngaarden in hen
De BOB Wijnen van Griekenland zijn: BOB Anchialos; BOB Amynteo; BOB Archanes; BOB Goumenissa; BOB Dafnes; BOB Zitsa; BOB Lemnos; BOB Mantinia; BOB Mavrodaphne Kefalonia; BOB Mavrodaphne van Patras; BOB Messenikola; PDO Monemvassia-Malvasia; BOB Muscat Kefalonia; BOB Muscat van Lemnos; BOB Muscat van Patras; BOB Muscat van Rio Patras; BOB Muscat van Rhodos; BOB Naoussa; BOB Nemea; BOB Paros; BOB Patras; BOB Peza; BOB Hellingen van Meliton; BOB Rapsani; BOB Rhodes; BOB Robola Kefalonia; BOB Samos; BOB Santorini; en PDO Sitia.